Zdravý narozeninový dort - denisakolonicna.cz

11 října, 2024by Denisa Lišková0

Dceřinu oslavu narozenin jsme museli doma přesunout a došlo mi, že nebude mít narozeninový dort. Tak jsem upekla dort, „co dům dal“ a vznikl z toho opravdu výtečný dort s perfektním korpusem. Není příliš sladký, teoreticky by šel udělat s úplným minimem cukru. Ale my doma sladké rádi, takže já tam trochu cukru nechala. Povedlo se mi do něj dostat také dost bílkovin, takže poslouží jako svačina, která zasytí. A to nejlepší? Je to rychlovka! Perfektní dort na poslední chvíli.

Zdravý narozeninový dort

12 porcí | příprava cca 15 minut | pečení 30 minut | kompletace 20 minut

Piškot
8 vajec velikosti M
40 g třtinový cukr
2 větší vyzrálé, spíše hnědé banány
100 g celozrnná pšeničná nebo špaldová mouka
100 g hladká pšeničná mouka
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli

Krém
200 g čerstvý sýr typu Lučina
250 g polotučný tvaroh
60 g moučkový cukr (může být i méně, bylo to sladké tak akorát)
2x 8 g vanilkový cukr (s pravou vanilkou, žádný vanilín) nebo vanilkový extrakt

Kompletace
3 lžíce meruňkového nebo jahodového džemu
10 g mléčné nebo hořké čokolády
ovoce na ozdobu

Postup

  1. Zapneme troubu na horký vzduch na 180 °C. Připravíme si kulatou dortovou formu (měla jsem průměr 23 cm). Pečící papír dáme pouze na dno formy. Kraje musí zůstat holé bez papíru, aby byl dort dokonale kulatý.
  2. Oddělíme bílky od žloutků. Do bílků a do žloutků dáme po 20 g třtinového cukru. K bílkům přidáme špetku soli.
  3. Banán rozmačkáme vidličkou na kaši.
  4. Z bílků vyšleháme hustý sníh. Pak žloutky našleháme do pěny. Do žloutkové pěny přidáme banánové pyré a celé vyšleháme.
  5. Opatrně zamícháme sníh do žloutkové pěny.
  6. Obě mouky s kypřícím práškem prosejeme a stěrkou jemně zamícháme do těsta.
  7. Těsto vlijeme do připravené formy a dokonale uhladíme.
  8. Pečeme asi 30 minut. Dokud nebude povrch zlatavý a pevný. Špejle po vytažení musí být suchá. Pozor na přepečení. Je dobré sledovat piškot v průběhu pečení, protože každá trouba peče jinak. Po upečení necháme volně vychladnout (cca 1-2 hodiny).
  9. Čerstvý sýr a tvaroh necháme venku, aby měly pokojovou teplotu.
  10. Čerstvý sýr dáme do mísy a přidáme prosátý moučkový cukr. Důkladně rozmícháme stěrkou. Pak přidáme vanilkový cukr a opět rozmícháme. Na závěr přidáme tvaroh a dokonale spojíme dohromady.
  11. Vychladlý korpus tenkým nožem opatrně seřízneme z formy. Celý korpus rozřízneme na půl.
  12. Rozříznutý korpus pomažeme džemem. Přidáme 1/2 krému a rozetřeme. Přiklopíme druhý korpus a celé pomažeme zbylým krémem. Necháme vychladit alespoň na hodinu.
  13. Před podáváním ozdobíme nastrouhanou čokoládou a čerstvým ovocem.

TIP
1 porce obsahuje asi 1000 KJ, 244 kcal, 10 g bílkovin, 30 g sacharidů, 10 g tuků a 2 g vlákniny. Perfektní jako svačina bez výčitek 🙂

TIP 2
Pokud nechcete dělat dort banánový, klidně je vynechejte. Ale doporučím dát alespoň 50-60 g cukru, aby vznikla hmota a piškot se povedl. Pokud nemáte malé děti (nebo pejsky, kteří by se k dortu mohli dostat), můžete cukr nahradit xylitolem nebo erythritolem.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/web/virtuals/232867/virtual/www/domains/denisakolonicna.cz/wp-content/themes/avantage/views/prev_next.php on line 10
previous
Co dělat při zažívacích obtížích
next
Dýňový chlebíček s medovým krémem

2024 © Denisa Lišková

2024 © Denisa Lišková