Dceřinu oslavu narozenin jsme museli doma přesunout a došlo mi, že nebude mít narozeninový dort. Tak jsem upekla dort, „co dům dal“ a vznikl z toho opravdu výtečný dort s perfektním korpusem. Není příliš sladký, teoreticky by šel udělat s úplným minimem cukru. Ale my doma sladké rádi, takže já tam trochu cukru nechala. Povedlo se mi do něj dostat také dost bílkovin, takže poslouží jako svačina, která zasytí. A to nejlepší? Je to rychlovka! Perfektní dort na poslední chvíli.
Zdravý narozeninový dort
12 porcí | příprava cca 15 minut | pečení 30 minut | kompletace 20 minut
Piškot
8 vajec velikosti M
40 g třtinový cukr
2 větší vyzrálé, spíše hnědé banány
100 g celozrnná pšeničná nebo špaldová mouka
100 g hladká pšeničná mouka
1 lžička kypřícího prášku
špetka soli
Krém
200 g čerstvý sýr typu Lučina
250 g polotučný tvaroh
60 g moučkový cukr (může být i méně, bylo to sladké tak akorát)
2x 8 g vanilkový cukr (s pravou vanilkou, žádný vanilín) nebo vanilkový extrakt
Kompletace
3 lžíce meruňkového nebo jahodového džemu
10 g mléčné nebo hořké čokolády
ovoce na ozdobu
Postup
- Zapneme troubu na horký vzduch na 180 °C. Připravíme si kulatou dortovou formu (měla jsem průměr 23 cm). Pečící papír dáme pouze na dno formy. Kraje musí zůstat holé bez papíru, aby byl dort dokonale kulatý.
- Oddělíme bílky od žloutků. Do bílků a do žloutků dáme po 20 g třtinového cukru. K bílkům přidáme špetku soli.
- Banán rozmačkáme vidličkou na kaši.
- Z bílků vyšleháme hustý sníh. Pak žloutky našleháme do pěny. Do žloutkové pěny přidáme banánové pyré a celé vyšleháme.
- Opatrně zamícháme sníh do žloutkové pěny.
- Obě mouky s kypřícím práškem prosejeme a stěrkou jemně zamícháme do těsta.
- Těsto vlijeme do připravené formy a dokonale uhladíme.
- Pečeme asi 30 minut. Dokud nebude povrch zlatavý a pevný. Špejle po vytažení musí být suchá. Pozor na přepečení. Je dobré sledovat piškot v průběhu pečení, protože každá trouba peče jinak. Po upečení necháme volně vychladnout (cca 1-2 hodiny).
- Čerstvý sýr a tvaroh necháme venku, aby měly pokojovou teplotu.
- Čerstvý sýr dáme do mísy a přidáme prosátý moučkový cukr. Důkladně rozmícháme stěrkou. Pak přidáme vanilkový cukr a opět rozmícháme. Na závěr přidáme tvaroh a dokonale spojíme dohromady.
- Vychladlý korpus tenkým nožem opatrně seřízneme z formy. Celý korpus rozřízneme na půl.
- Rozříznutý korpus pomažeme džemem. Přidáme 1/2 krému a rozetřeme. Přiklopíme druhý korpus a celé pomažeme zbylým krémem. Necháme vychladit alespoň na hodinu.
- Před podáváním ozdobíme nastrouhanou čokoládou a čerstvým ovocem.
TIP
1 porce obsahuje asi 1000 KJ, 244 kcal, 10 g bílkovin, 30 g sacharidů, 10 g tuků a 2 g vlákniny. Perfektní jako svačina bez výčitek 🙂
TIP 2
Pokud nechcete dělat dort banánový, klidně je vynechejte. Ale doporučím dát alespoň 50-60 g cukru, aby vznikla hmota a piškot se povedl. Pokud nemáte malé děti (nebo pejsky, kteří by se k dortu mohli dostat), můžete cukr nahradit xylitolem nebo erythritolem.