Zase vám zbyly přezrálé banány? Banánové lívance jsou skvělou a zdravou alternativou ke kynutým lívancům. Jsou jednoduché na přípravu a neskutečně nadýchané. Díky banánu jsou přirozeně sladké, takže není potřeba přidávat spoustu cukru. Ideální jsou v kombinaci s řeckým jogurtem nebo tvarohem a čerstvým ovocem. Tak pojďme na tuhle super zdravou #fitness snídani 🙂
Celozrnné banánové lívance
4 porce | příprava 10 minut | opékání cca 30 minut
2 střední vyzrálé banány
4 ks vejce
100 ml mléko
200 g celozrnná špaldová mouka
jedlá soda
špetka soli
špetka muškátového oříšku
vanilková esence
K podávání
polotučný tvaroh nebo tučnější řecký jogurt
čekankový sirup nebo protein
hrst čerstvého ovoce
Banány rozmačkáme vidličkou, přidáme muškátový oříšek a vanilku. Bílky oddělíme od žloutků. Žloutky přidáme k rozmačkaným banánům. Vyšleháme sníh z bílků a špetky soli. Banány a žloutky taky krátce rozšleháme do jednotné tekuté konzistence, poté přidáme mléko a zamícháme. Přidáme prosátou celozrnnou mouku s jedlou sodou. Na závěr zamícháme opatrně sníh z bílků.
Nepřilnavou pánev rozpálíme a lžící dávkujeme těsto na lívance. Já dala na jeden lívanec vždy jednu vrchovatou lžíci těsta. Opékáme dozlatova z obou stran. Mě vyšlo celkem 32 lívanců, tedy 8 lívanečků na porci.
Kdo má ode mě zpracovaný výživový plán, tak podle lívanců doplní množství tvarohu, ovoce a ořechů. Kdo nemá, tak doporučuji podávat s tvarohem nebo řeckým jogurtem pro doplnění bílkovin. Výborný je tvaroh smíchaný s čekankovým sirupem nebo ochucený trochou vanilkového nebo ovocného proteinu (vznikne lahodný sladký krém). Doplníme hrstí drobného ovoce (jahody, maliny, borůvky) – výborné jsou i mražené varianty.
TIP
1 porce lívanců bez topingu vychází na 1300 KJ, 309 kcal, 15 g bílkovin, 43 g sacharidů, 7 g tuku.
TIP 2
1 porce lívanců + 100 g polotučného tvarohu, cca 5 – 10 g proteinu a hrst borůvek vychází na 1800 KJ, 472 kcal, 26 g bílkovin, 52 g sacharidů a 11 g tuku.
TIP 3
Lívance nebo palačinky na snídani vždy chystám večer. Ráno jen vytáhneme, namažeme tvarohem, přidáme ovoce a inhed jíme. Často kvůli tomu dělám palačinky a lívance už na večeři a udělám dvojitou porci. Abychom to do rána nesnědli 🙂