Crumble je snad nejjednodušší koláč. Jedná se o ovoce s posypkou. A ovoce můžeme dát jakékoliv sezónní. K podzimu neodmyslitelně patří jablka, k nim vůně skořice a hřebíčku. Tento dezert je naprosto perfektní v líný den, je totiž velice rychlý a příprava nezabere téměř žádný čas.
Jablečný crumble
8 porcí | příprava do 15 minut | pečení 30 minut
Suroviny
4 sladkokyselá jablka
mletá skořice, asi 8 hřebíčků
šťáva z půlky citronu
špetka soli
80 g máslo
50 g jemné ovesné vločky
50 g celozrnné hladké pšeničné nebo špaldové mouky
80 g xylitolu nebo cukru (může být třtinový pro vůni)
Postup
Troubu zapneme na 180 °C. Jablka nakrájíme na kostičky a přendáme do zapékací mísy či formy na koláč. Efektní jsou malé misky na suflé, viz úvodní obrázek. Přidáme skořici, hřebíček, sůl a šťávu z citronu. Promícháme a rovnoměrně rozprostřeme.
V míse si smícháme změklé máslo, ovesné vločky, celozrnnou mouku a xylitol. Vytvoříme drobenku, bude lepivější, ale o to chutnější je. Drobenku rozprostřeme na jablka a dáme péct do trouby asi na 30 minut, dozlatova, dokud jablíčka nezměknou a nepustí šťávu.
TIP
Na svačinu doporučuji dát 1/8 koláče. K němu přidejte 140 g řeckého jogurtu nebo skyru, doplní bílkoviny a perfektně zasytí. Celkem doplníme 1100 KJ, 16 g bílkovin, 25 g sacharidů, 9 g tuků a 4 vlákniny.
One comment
Martička
18 prosince, 2022 at 8:58 pm
My si děláme crumble na nedělní snídani z mražené směsí lesní nebo zahradní s černým rybízem, z ovesné směsí udělám placičky, zapeču a podáváme s tvarohem. Crumble je vynikající