Vepřové na mrkvi a rozmarýnu - denisakolonicna.cz

19 října, 2020by Denisa Lišková1

Miluji oranžová jídla. Kombinace mrkve, dýně, mleté papriky, kurkumy. To jsou variace, které se mi neokoukají a můžu je vařit pořád dokola v jakémkoliv období. Moje oblíbené dětské jídlo bylo přírodní dušené vepřové maso a k tomu bramborová kaše. Do dneška tohle jídlo vařím s různými obměnami. Pro tento pokrm jsem si vymyslela dokonalou kombinaci koření, která v kombinaci se sladkou mrkví a šťavnatým masem prostě jen hraje 🙂

Vepřové na mrkvi a rozmarýnu, bramborovo dýňové pyré

6 porcí | příprava 30 minut | vaření 1 hodina

40 g řepkový olej
800 g libové vepřové maso (kotleta, kýta, panenka – to nejvíc růžové maso s minimem tukových map)
2 střední cibule
2 velké mrkve
2 lžičky mleté papriky
2 lžičky sušené cibule
2 lžičky sušeného česneku
2 lžičky rozmarýnu
2 lžičky drceného kmínu
sůl a pepř
1 lžíce lahůdkového droždí
1 lžíce celozrnné mouky

brambory a dýně (batáty) v poměru 1:1
kousek másla
teplé mléko

Do misky smícháme všechno koření a sůl, kromě lahůdkového droždí. Nakrájíme cibuli a mrkev a dáme je bokem. Maso nakrájíme na plátky a ty rozklepeme. Posypeme kořenící směsí, vmasírujeme ji do masa. Na oleji zprudka osmahneme maso z obou stran a dáme bokem. Dáme pozor, aby se olej nepřepaloval, zas úplně zprudka není třeba 🙂.

Až bude maso osmahnuté, necháme jej chvíli odpočinout a na výpeku orestujeme cibuli a mrkev. Necháme krátce zatáhnout. Pokud zbylo trochu koření, přidáme jej k zelenině. Maso vrátíme zpátky, podlijeme vodou a dochutíme lahůdkovým droždím.

Vaříme do měkka. Zelenina omáčku zahustí. Pokud ji však chcete hustější, bohatě stačí 1 lžíce celozrnné mouky rozmíchaná v troše vody. Mouku alespoň 20 minut nechte provařit.

Na bramborovo dýňové pyré si oloupeme a nakrájíme brambory a dýni. Hokkaido sice loupat nemusí, ale potom bude třeba pyré přepasírovat, aby tam nezůstaly slupky. Brambory a dýni, nebo třeba batáty, uvaříme dohromady. Vodu poté slijeme, zeleninu rozmačkáme s kouskem másla a poté vyšleháme s teplým mlékem. Pozor, nepoužívejte tyčový mixér, vzniklo by něco jako lepidlo. Zajímavá kombinace je i s kokosovým mlékem.

One comment

  • Pavlína Matečková

    21 března, 2021 at 11:38 am

    Dnes jsme si uvařili dušené vepřové na nedělní oběd. Kombinace chuti mrkve a dýně je výborná, směs koření je opravdu lahodná, zajímavě jídlo doplní rozmarýn. Zkrátka, opravdu jsme si pochutnali a jako bonus z mrazáku zmizel pytlík s nastrouhanou dýní :-).

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2022 © Denisa Lišková

2020 © Denisa Koloničná