Vzala jsem původní recept a trochu jej překopala. Co vzniklo? Jednak menší „prasárna“ a druhak super vláčné a chutné těsto (mazanec), což s celozrnnou moukou bývá složitější. Věřím, že bude z něj výborná i vánočka. A víte proč ta na blogu není? Měla být, ale překynula a zkrátka nebyla dobrá (a taky mám jen jedny nervy :)). Ale mazanec nezklamal. Tak pojďme na něj!
Velikonoční mazanec
1 bochánek | 30 minut příprava | 2,5 hodiny kynutí | 45 minut pečení
35 g droždí
80 g cukru
500 g celozrnné mouky Pernerka (+ cca 50-100 g na podsypání)
špetka soli
vanilka
kůra z jednoho citronu
muškátový oříšek
1/4 lžičky mletého koriandru (koření do chleba)
50 ml vlažného mléka na kvásek
250 g polotučného tvarohu z vaničky (nahradí máslo)
3 žloutky
okolo 100-120 ml mléka do těsa
80 g rozinek a kandovaného ovoce
40 g mandlí
1 bílek na potření
Začneme vytvořením kvásku. Mléko zahřejeme přibližně na teplotu těla. Horké mléko spálí kvasinky a bude po srandě. Smícháme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a vlažné mléko, rozmícháme, přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 10-15 minut vzejít hustou pěnu.
Mezitím si připravíme ostatní suroviny. Mouku prosejeme, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku, citronovou kůru, mletý koriandr a muškátový oříšek. Přidáme tvaroh a vytvoříme drobenku. Do drobenky přidáme žloutky, mléko a vzešlý kvásek a propracujeme do hladkého těsta. Z počátku to bude vypadat, že je potřeba více tekutin, ale těsto se poddá a je krásně vláčné. Spíše se bude lehce lepit, proto podsypeme další moukou. Na vále nebo pracovní desce asi 10 minut hněteme, dokud nevznikne hladké těsto. Těsto vrátíme do mísy, překryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 1 hodinu.
Vykynuté těsto lehce prohněteme a přidáme do něj rozinky, kandované ovoce a nasekané mandle (větší kusy jsou super, ale mohou být i plátky). Těsto je nebude chtít moc přijmout, tak nebudeme bojovat, jen lehce zaparacujeme a necháme kynout další 1-1,5 hodiny.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Plech vyložíme pečícím papírem. Vykynuté těsto naposledy uhněteme do hladkého bochánku. Nahoře můžeme udělat kříž, ale většinou se proto mazanec na povrchu roztrhne, viz můj mazanec :). Nakonec jej vložíme do trouby a pečeme. Po 5 minutách stáhneme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 40 minut.
No a kolik, že si dáme této dobroty???
Kdo zrovna nehubne nebo si chce prostě užít, tak si dopřejeme mazanec s máslem a hrnkem kakaa.
Hubnoucí:
120 g mazance (cca 3 menší plátky)
250 ml mléko
3-5 g kakao
5 g čekankový sirup
1900 kJ (446 kcal), 20 g bílkovin, 63 g sacharidů, 10 g tuku, 4 g vlákniny.
Kdo má v jídelníčku menší porce, tak doporučuji vynechat spíše dopolední svačinku nebo si dát lehčí večeři a toho mazance si jednou za rok pořádně užít 🙂