Je první adventní neděle, tedy čas klidu a odpočinku…. nebo šíleného stresu, nákupu a pečení cukroví. Pojďme se dnes zaměřit na cukroví a jeho „zdravé“ nebo „fitness“ alternativy. Já osobně těm zdravějším alternativám moc nefandím.
Je zdravější cukroví zdravější?
Kalorický příjem je téměř totožný
Recepty na zdravější cukroví nahrazují především bílou mouku, máslo a cukr za mouku celozrnnou, ovesné vločky, ořechy, kokosové máslo, med a různé sirupy. Celozrnná mouka, ořechy, sušené ovoce ani med nejsou méně kaloričtější. V některých případech mohou být zdravější varianty dokonce kaloričtější.
Množství
Ten hlavní problém je, když si řekneme, že to je přece zdravé. Takže si pak neděláme hlavu s množstvím. A toho „zdravějšího“ pak bez výčitek sníme mnohem více. Často to tak mají klienti u mě v poradně s ořechy. Přece jsou zdravé, ale už netuší, že ten malý 100 g balíček má energii jako normální oběd pro muže. Toho zdravějšího cukroví opravdu nemůžeme sníst celý tác na posezení.
Chuťové vlastnosti
Existuje spousta báječného zdravého cukroví. Ale pokud máme rádi klasické druhy, po záměně některých surovin už to nemusí být takové, na jaké jsme zvyklí. Největší změnu může udělat celozrnná mouka nebo různé sirupy, které se chovají jinak. Nevhodný na pečení je také čekankový sirup. Ten obsahuje velké množství vlákniny, takže ovlivňujte strukturu těsta, a pokud to přeženeme, způsobí i zažívací obtíže (proto je ideální ho používat jen na doslazování hotových pokrmů nebo jogurtu, kaše, v malém množství).
Výhody zdravějšího cukroví
Jsou lidé, kterým zdravější cukroví pomůže udržet se v režimu. Určitě jsou vhodnější pro malé děti. Zdravější cukroví je bohatší na vlákninu (celozrnná mouka, ovesné vločky, ořechy). Obsahuje méně cukru (pokud snížíme jeho množství, nebo jej nahradíme xylitolem nebo erythritolem, neplatí pro med a různé sirupy). Ořechy jsou krásným zdrojem nenasycených mastných kyselin (zdravých tuků). Po stránce minerálních látek a vitamínů skupiny B je zdravější cukroví opravdu hodnotnější. Ale…
Nevýhody zdravějšího cukroví
Pořád je hodně kalorické. Není náhradou za vyvážené jídlo, takže v tom malém množství není potřeba řešit, zda cukroví má více či méně vlákniny nebo některých minerálních látek. Nemusí chutnat tak dobře, je prostě jiné. Pro některé to může být další stres, jak dodržovat přísný režim. Přitom během svátků si můžeme ulevit myšlenkám a dopřát si i to nezdravé (v přiměřeném množství).
Jak si dopřát cukroví bez výčitek
Ať už zdravé nebo klasické, nesmíme to přehnat s množstvím. Je dobré na cukroví myslet jako na svačinu. Stačí pár kousků, okolo 5-8 bohatě pokryje potřeby svačiny. Pokud to jde, doplňme také bílkoviny. Může to být prosnulý jogurt nebo i pár plátků sýra někde bokem. Pokud to s ním přeženeme, stačí ubrat pečivo nebo jinou přílohu na večeři (jen ubrat, třeba o 1/2, pořád tam nějaké sacharidy nechejte).
Je naprosto v pořádku si pár dní v roce, během Vánoc, dopřát klasické cukroví, byť plné cukru, másla a třeba i kondenzovaného mléka :). Je to totiž o množství. A stejně tak je v pořádku udělat pouze zdravé cukroví, pokud nás to motivuje k lepším výsledkům a udržení zdravého životního stylu.
Porovnání zdravějších a klasických druhů
Propočetla jsem dostupné recepty na internetu a porovnala zdravé a klasické druhy mezi sebou.
Perníčky
Ty zdravější mají pouze o 100 KJ méně.
Klasické
50 g máslo
650 g hladká mouka
7 lžic mléko
250 g moučkový cukr
4 ks žloutek
150 g med
2 lžičky perníkové koření
2 lžičky jedlé sody
50 g perníčků vychází na 698 KJ, 5 g B, 29 g S a 4 g T
Zdravější medovo-dýňové perníčky
150 g vařené dýně
100 g medu
1 vejce
100 g másla
120 g fruktózy
400 g špaldové mouky
1 lžička jedlé sody
perníkové koření
citronová šťáva
tuzemák
50 g vychází na 589 KJ, 5 g B, 25 g S, 1 g T
Vanilkové rohlíčky
Recept se liší pouze v použití špaldové mouky místo běžné pšeničné a třtinového cukru místo klasického.
50 g normálních rohlíčků vychází na 1059 KJ, 4 g B, 21 g S, 17 g T
50 g zdravějších rohlíčků vychází na 1057 KJ, 5 g B, 21 g S, 17 g T
Mouka je prostě mouka, ať je jakákoliv. Pokud chceme benefit z mouky, musíme použít celozrnnou nebo žitnou (podle receptu).
Cukr je cukr, ať už má jakoukoliv barvu nebo strukturu (med, agáve, rýžový sirup, atd.)
Včelí úly
V tomto případě vychází na 1 kus méně kaloricky právě ty klasické, ale zase jen o 100 KJ.
Klasické (tento recept dělám každý rok :))
Těsto:
250 g dětských piškotů
400 g cukru moučka
150 g máslo
2,5 vrchovaté lžíce kakaa
5 lžic rumu
5 lžic mléka
60 piškotů na přiklopení
Náplň:
70 g cukr moučka
80 g máslo
1 žloutek
rum
1 ks klasického včelího úlu vychází na 297 KJ, 0,4 g B, 9 g S, 3 g T
Zdravější
Těsto:
200 g ovesných vloček
90 g sušených datlí
20 g kakaa
20 ml rostlinného mléka
80 g másla
2 lžíce rumu
20-25 kukuřičných piškotů na přiklopení
Náplň:
1/2 bio vanilkového pudinku
2 lžíce rumu
250 ml mandlového nebo kravského mléka
1 ks zdravějšího včelího úlu vychází na 364 KJ, 2 g B, 11 g S, 4 g T
Rafaelo kuličky
V tomto případě to nečekaně kondenzované mléko vyhrává na plné čáře. Jsou o 120 KJ méně energeticky vydatné.
Klasické
1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
50 g máslo
160-200 g strouhaného kokosu
+
100 g kokos na obalení
50 g normálních kuliček vychází na 989 KJ, 3 g B, 18 g S, 16 g T
Zdravější
220 g strouhaný kokos (200 g na kuličky a 20 g na obalení)
15-20 g kokosového oleje
40 g medu nebo jiného tekutého sladidla
vanilka
35-45 ml mléko
sůl
50 g zdravých kuliček vychází na 1112 KJ, 2 g B, 8 g S, 23 g T
Tak co budete letos péct? 🙂
Zdroj úvodní fotografie:
https://pixabay.com/photos/cookies-walnuts-cinnamon-sticks-2991174/