Tvarohový dort s ovocným želé - denisakolonicna.cz

14 června, 2020by Denisa Lišková0

Nějak se kupí požadavky od klientů. Docela jsem si vás rozmazlila, ale dělám to ráda 😍. První požadavek: kdy zas budou nové recepty? A druhý: jak udělat zdravý želé dort? Tak jsem konečně zapnula troubu, vše smíchala, napatlala, nechala vychladit a výsledek je tady. Vůně léta jak vyšitá. Svěží tvaroh a jahody, nadýchaný piškot. Podle hodnocení mého muže se jedná o nejlepší #fluffy a #tasty dort 🙂 . Už se těším na vaše výtvory!

Tvarohový dort s ovocným želé

8 – 12 porcí | příprava 40 minut | pečení 10 – 15 minut

Piškot 
5 ks vejce
50 g xylitol
50 g celozrnná pšeničná nebo špaldová mouka
jedlá soda
špetka soli

Krém 
250 g tučný tvaroh ve vaničce
250 g odtučněný tvaroh ve vaničce
16 g vanilkový cukr (s pravou vanilkou)
20 g čekankový sirup nebo xylitol

Želé
300 g jahody
20 g čekankový sirup nebo xylitol
10 g želatina v plátcích

Troubu rozehřejeme na 180 °C. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Vše si nachystáme, abychom těsto mohli dát péct bez zbytečného prodlení.

Nejprve začneme piškotem. Vejce si oddělíme na žloutky a bílky. Z bílků a špetky soli vyšleháme pěnu, poté zašleháme polovinu xylitolu a šleháme, dokud nevznikne pevný sníh. Žloutky vyšleháme se zbylým xylitolem do husté světlé pěny. Část sněhu zamícháme do žloutkové pěny. Vedle si smícháme jedlou sodu s celozrnnou moukou. Tu po částech prosejeme do pěny a opatrně promícháme. Poté přidáme zbytek sněhu, tak aby se stále udržovalo těsto nadýchané (nechceme jej udusit velkým množstvím mouky naráz).

Těsto dáme do přichystané formy vyložené pečícím papírem a uhladíme. Pečeme asi 10 – 15 minut, dokud není povrch pevný a světle hnědý. Po upečení vytáhneme z formy, zkontrolujeme, zda se piškot propekl a necháme vychladit.

Plátky želatiny dáme do rendlíku, přidáme asi 5 – 6 lžic studené vody a necháme asi 10 minut nabobtnat. Mezitím si očistíme jahody. Polovinu, tedy 150 g, si nakrájíme na drobné kousky, druhou polovinu na hezké plátky, které budou zdobit samotný dort. Nakrájené kousky jahod dáme do hrnce, přidáme 20 g čekankového sirupu a na mírném plameni necháme rozvařit. Nepřidáváme žádnou vodu, jahody se rozvaří samy.

Na krém si pak smícháme oba tvarohy s vanilkovým cukrem a čekankovým sirupem. Pro efekt (který nakonec není stejně moc vidět – chtělo by to více krému) můžeme krém udělat dvojbarevný: krém rozdělíme na půl a jednu polovinu obarvíme trochou jahodového želé (těsně před nandáním na dort).

Dortovou formu vyložíme potravinářskou fólií, aby se dort krásně spojil a šel dobře vytáhnout. Na spod dáme piškot a začneme vše patlat. Začneme bílým krémem, který uhladíme. Dáme na 1 – 2 minuty do mrazáku, aby se zpevnil.

Mezitím želatinu začneme zahřívat, ale nesmí se vařit a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Do želatiny dáme asi 2 – 3 lžíce rozvařených jahod, promícháme a až poté vlijeme celé zpátky do jahod. Rozmícháme a dáme stranou.

Pokud se rozhodnete dělat dvojbarevný krém, právě přišel čas smíchat druhou část krému s trochou jahodového želé. Dort vytáhneme z mrazáku a namažeme zbylý krém. Poté ozdobíme plátky jahod a rovnoměrně zalijeme ještě teplým jahodovým želé. Dortem zatřepeme, aby se želé dostalo opravdu všude. Poté necháme dort pár hodin v lednici, aby se vše spojilo.

TIP 
Já postupovala tak, že jahody jsem neměla rozvařené na pyré, pak jsem jej smíchala s želé a až poté rozmixovala, aby želé bylo krásně růžové. To však vytvořilo spoustu bublinek, kterých se nešlo zbavit (takový typ dortu jsem dělala vůbec poprvé 🙂 ). Proto doporučuji jahody nechat na opravdu malé kousky a ty úplně rozvařit nebo ještě rozmixovat před smícháním s želatinou.

TIP 2 
Koho honí mlsná doporučuji dort dát asi na 2 hodiny do mrazáku a pak asi na další dvě v lednici. Celý proces se tím urychlí a není nutno čekat třeba celou noc.

TIP 3
Kdo chce opravdu okouzlit své hosty či rodinu, doporučuji zdvojnásobit dávku krému, aby šel krásně vidět přechod od bílé po růžovou až k červenému želé.

TIP 4 
1/8 dortu – 770 KJ (183 kcal), 12 g bílkovin, 13 g sacharidů, 7 g tuku a 5 g vlákniny.
1/12 dortu – 500 KJ (122 kcal), 8 g bílkovin, 9 g sacharidů, 5 g tuku a 3 g vlákniny.

Kdyby byla velká mlsná, tak klidně 2/12 dortu mohou být na svačinku nebo 1/12 může být místo jedné (malé) ovocné svačinky. 1/8 dortu zas může být ještě doplněna později nějakým ovocem nebo sýrem podle chuti.

V případě větší dávky krému:
1/8 dortu – 1100 KJ (264 kcal), 19 g bílkovin, 18 g sacharidů, 10 g tuku a 8 g vlákniny.
1/12 dortu – 740 KJ (176 kcal), 13 g bílkovin, 12 g sacharidů, 7 g tuku a 6 g vlákniny.

Zde 1/8 dortu bohatě pokryje větší svačinku a 1/12 dortu může být ještě společně s nějakým ovocem či sýrem jako doplnění svačiny.

TIP 5 
Tak vysoké hodnoty vlákniny dělá použitý čekankový sirup 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2022 © Denisa Lišková

2020 © Denisa Koloničná