Turbo mazanec bez kynutí - denisakolonicna.cz

11 dubna, 2020by Denisa Lišková0

Také jste měli tu smůlu, že jste v žádném obchodě nenašli droždí? Nebo se droždí prostě jen bojíte nebo nemáte čas se s ním patlat? Tak pro všechny mám tady opravdu luxusní mazanec bez kynutí. A to nejdůležitější – je to opravdu rychlovka! Tak rychle na něj!

Rychlý celozrnný mazanec bez droždí

2 bochánky | příprava 20 minut | pečení 30 – 40 minut

250 g tučný tvaroh
200 g smetana 12% (nahradí máslo a vytvoří jemné těsto)
2 vejce
16 – 20 g vanilkový cukr
70 g xylitol
500 g celozrnná pšeničná nebo špaldová mouka
20 g jedlá soda
muškátový oříšek a citronová kůra z bio citronu
1 ks vejce na potření

Libovolné 
60 g mandlových plátků
60 g rozinek (naložené v rumu nebo chvíli naložené v horké vodě, aby nabyly)
60 g kandovaného ovoce

Smícháme tvaroh, smetanu, vejce, cukr, xylitol, muškátový oříšek a citronovou kůru. Přimícháme mandle, rozinky a kandované ovoce. Na závěr prosejeme mouku se sodou a vytvoříme hladké těsto, se kterým půjde hezky pracovat. Pomoučíme si pracovní desku nebo vál a ještě chvíli těsto propracujeme, rozpůlíme a vytvoříme dva kulaté bochánky.

Troubu rozehřejeme na 200 °C. Bochánky dáme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme rošlehaným vejcem, nahoře nožem naznačíme kříž a dáme péct na 10 minut. Poté teplotu snížíme na 180 °C, zakryjeme alobalem a pečeme dalších asi 30 minut, dokud nebude uprostřed propečený.

TIP 
Všimla jsem si při nakupování s klienty, že málo kdo vnímá rozdíl mezi VANILKOVÝM a VANILÍNOVÝM cukrem. VANILÍN, neboli ethylvanilin je syntetické aroma vytvořené z černouhelného dehtu. Míchá se s bílým curkem a prodává za nemalý peníz v přepočtu na kg. Daleko lepší je buď investovat o pár korun víc za opravdu VANILKOVÝ cukr, kde jsou viditelná zrníčka vanilky. Např. v Penny mají pod značkou Karlova koruna opravdu kvalitní vanilkový třtinový cukr (stejně tak i opravdový vanilkový pudink) pouze za pár korun. Je pravda, že ho tam je pouze 8 g oproti jiným, kde bývá asi 20 g, ale pořád se vyplatí. Další možností je jednoduše si pořídit vanilku, semínka smíchat s cukrem a přidat tam celý lusk a nechat v uzavřené nádobě. Nebo si vytvoře vanilkový extrakt, kdy 3 vanilkové lusky vč. vyškrábaných zrníček necháte ve 250 ml vodky extrahovat asi 6 týdnů v uzavřené nádobě.

TIP 2 
Pokud nemáte bio citron, nechte alespoň půl hodiny omytý citron naložený v octové vodě. Poté jej ještě důkladně vydrhněte pod vodou třeba čistou houbičkou, abyste maximálně odstranili pesticidy a případné plísně, na které jsou citrusy náchylné. V některých drogeriích a eshopech se dají sehnat i eko čistící prostředky vhodné právě na ovoce a zeleninu.

TIP 3 
V poslední době se stal velice populární kypřící prášek bez fosfátů. Kyselina fosforečná pomáhá odvápňovat kosti a vytažený vápník pomáhá ukládat do cév (problém osteoporózy a aterosklerózy). Kyselina fosforečná se ve velkém nachází právě v kolových nápojích a tavených sýrech. Určitě je tedy správné vyhýbání se i tradičnímu kypřícímu prášku. ALE co mě překvapuje je opět cena bezfosfátových kypřících prášků. Proto nedám dopustit na klasickou jedlou sodu, kterou kupuji ve velkých 100 g baleních a vydrží mi dlouho. Při pečení ji používám jako kypřidlo, při vaření ji používám, když chci zmírnit kyselost rajčat, používám ji při úklidu. Za mě určitě super pomocník do domácnosti. A především snad nikdy mi nechybí! 🙂 A jaký je rozdíl mezi kypřícím práškem a jedlou sodou? Kypřící prášek obsahuje kombinaci jedlé sody a difosforečnanu disodného – sodná sůl kyseliny fosforečné, zatímco jedlá soda je hydrogenuhličitan sodný, který navíc pomáhá uklidňovat překyselený žaludek a neobsahuje žádnou kyselinu fosforečnou.

TIP 4 
Mazanec je výborný jen tak s máslem a dobrým kakaem na snídani. Díky tvarohu, smetaně a celozrnné mouce je dost sytý a stačí i dva plátky.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2022 © Denisa Lišková

2020 © Denisa Koloničná