Piškotová bublanina - denisakolonicna.cz

14 července, 2024by Denisa Lišková0

Léto potřebuje lahodný a vláčný ovocný koláč. A jak to udělat, aby to nebyla zbytečná kalorická bomba? Stačí udělat lehké piškotové těsto, přidat ovoce a hurá můžeme zdravě mlsat. Navíc, pokud použijeme celozrnnou mouku, nemusíme se bát, že krevní cukr vyletí do neznámých výšin. A pokud přidáme i nějakou hodnotnou bílkovinu navíc, budeme mít skvělou sytou svačinu, která potěší každého 🙂

Piškotová bublanina s ovocem

9 porcí | příprava cca 20-30 minut | pečení 30-35 minut

4 vejce velikosti M
špetka soli
120 g třtinový cukr (třtinový na vůni, ne že by byl zdravější – pokud chcete omezit cukr, pak zvolte xylitol nebo erythritol)
120 g hladké celozrnné mouky (pšeničná nebo špaldová)
500 g čerstvého ovoce po odpeckování (meruňky, třešně, jahody, aj.)

Postup

1) Připravíme si pekáč, plech, koláčovou formu nebo cokoliv v čem budete péct a vysteleme je pečícím papírem. Doporučuji pečící papír zmačkat do malé kuličky a pak roztáhnout, lépe tak drží a žádná strana nebude padat dovnitř těsta. Troubu předehřejeme na 160 °C na horkovzduch.

2) Ovoce očistíme, nakrájíme, vypeckujeme. Toto je perfektní část pro malé dětské ručičky, které mohou (s vaší dopomocí) krájet ovoce, vypeckovávat a později dávat ovoce na těsto :).

3) Bílky oddělíme od žloutků. Do bílků dáme špetku soli a šlehačem začneme šlehat. Jak se vytvoří pěna, přidáme část cukru (cca 1/2) a vytvoříme hustý pevný sníh (pozor, zbytečně bílky nepřešlehávejte, stačí jen, aby sníh na metličkách vytvořil pevnou špičku, která nespadne). Ze žloutků a zbylého cukru vyšleháme hustou světlou pěnu. Žloutkům dejte na čas, klidně 10 minut, dokud nebude pěna opravdu pevná. V tomto receptu nepracujeme s žádnými jinými kypřidly, proto potřebujeme mít vejce dokonale našlehaná.

4) Do hotové žloutkové pěny opatrně stěrkou zamícháme sníh. Stěrkou sníh překládáme, nemícháme ho na sílu, abychom se nezbavili našlehaného vzduchu. Jakmile bude pěna spojená, přidáme prosátou celozrnnou mouku a opět jemně stěrkou zamícháme do těsta.

5) Hotové těsto vylijeme do připraveného pekáče a jemně uhladíme stěrkou. Přidáme připravené ovoce a dáme péct do trouby asi na 25-35 minut, podle toho, jak Vám peče trouba. V prvních 15 minutách určitě troubu neotevírejte, aby těsto nespadlo. Řiďte se zlatavou barvou a měkkým, ale přitom pevným povrchem. Zde platí pravidlo, že čím déle ho budete zbytečně péct, tím bude těsto sušší, a to opravdu nechceme. Takže po 20. minutě sledujte, kolik času mu asi ještě dáte.

6) A pak? Mlstejte. Jen přidejte bílkovinu. Za mě ideálně řecký jogurt, skyr, tvaroh. K lahodné kávě nebo čaji naprosto ideální 🙂

TIP
1 porce (1/9 bublaniny) odpovídá 680 KJ, 162 kcal, 5 g bílkovin, 28 g sacharidů, 3 g tuků a 3 g vlákniny.

TIP 2
Přidejte bílkovinu, např. se 140 g řeckého jogurtu 0 % tuku bude mít tato svačina 1000 KJ, 238 kcal, 19 g bílkovin, 33 g sacharidů, 3 g tuku a 3 g vlákniny. Pokud nemáte chuť na kyselý řecký jogurt, doslaďte ho čekankovým sirupem nebo toppingem z čekankového sirupu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

previous
BeBe střecha

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /data/web/virtuals/232867/virtual/www/domains/denisakolonicna.cz/wp-content/themes/avantage/views/prev_next.php on line 36
next
Co dělat při zažívacích obtížích

2024 © Denisa Lišková

2024 © Denisa Lišková