Nejoblíbenější cizrnový perník - denisakolonicna.cz

16 února, 2020by Denisa Lišková0

Tak oblíbený, tak profláknutý. Nikdo z mých přátel nechápal, že to, co zrovna jedí, jsou luštěniny. Žádná mouka, ani celozrnná :-).  Postup je tak jednoduchý, že i úplní začátečníci zvládnou upéct luxusní a zdravý perník. No nebudeme to protahovat. Zapněte troubu a jdeme na to!

Cizrnový perník

9 kousků | příprava 10 minut | pečení 25 – 30 minut

1 plechovka cizrny
2 ks vejce
70 g xylitol
1/2 lžičky jedlé sody
perníkové koření (skořice, badyán, sušená citronová kůra, muškátový oříšek, špetka pepře)
2 lžíce kakaa
50 g kvalitní hořké čokolády
10 g másla
strouhaný kokos

Cizrnu scedíme a propláchneme. Do mísy dáme cizrnu a vejce. Důkladně rozmixujeme ponorným mixérem na kaši. Přidáme xylitol, kakao, koření a jedlou sodu. Vše důkladně zamícháme a dáme do malé zapékací misky.

Pečeme asi 25 – 30 minut na 170 °C. Chvíli se vám nebude zdát, že se to upeče, ale ke konci pečení se povrch krásně zpevní a opravdu se vytvoří vláčná buchta.

Až perník vychladne, polijeme perník rozpuštěnou hořkou čokoládou s máslem a posypeme strouhaným kokosem.

Recept vychází na 9 malých kousků. Pokud chcete více porcí, doporučuji pravidlo na 1 plechovku cizrny dát 2 vejce. Dochutit se dá i jako čokoládové brownies, bílé blondies s ovocem, atd.

Na jeden kousek vychází 422 KJ (100 kcal), 4 g bílkovin, 7 g sacharidů, 5 g tuku a 4 g vlákniny. Na svačinku doporučuji 2 kousky, ideálně v kombinaci s bílým jogurtem nebo kefírem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2023 © Denisa Lišková

2020 © Denisa Koloničná