Přesně takto nazval můj muž toto jídlo. V obchodě na mě koukaly dva krásné kousky bio hovězího a já si říkala, že z nich vytvořím něco moc dobrého. A tak se stalo a mělo to úspěch.
Taková hovězí pečeně je příkladem, že zdravé, fit (… dosaďte si svou variantu), nemusí být jen suché kuře s rýží, tvaroh a protein. Naopak s takovým jídlem můžete ukázat svým nejbližším, jak chutné a rozhodně ne nudné je zdravé stravování.
Maso sice potřebuje svůj čas, ale v zásadě to není nic složitého a zvládne to i ten nejméně zkušený kuchtík. Na porci počítejte asi 150 g masa, tak podle toho zvolte celkové množství. A na gravy k masu nepotřebujete ani gram mouky. Tak pojďme na to…
Hovězí pečeně s gravy a zeleninkou na másle
4 porce | příprava 30 minut | pečení 2 – 3 hodiny podle velikosti masa
700 g hovězí kýty
tymián, rozmarýn, libeček
sůl, pepř
řepkový olej
1 velká cibule
3 stroužky česneku
2 mrkve
1 lžička hořčice
1 lžička sušeného droždí
400 g mražené zeleniny
2 lžičky másla
sůl, libeček, tymián
Maso očistíme, osolíme, opepříme a vmasírujeme do něj bylinky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme na jemno nakrájenou cibuli a maso, které necháme zatáhnout. Poté jej vyjmeme a cibuli orestujeme dozlatova. Maso vrátíme zpět, přidáme česnek, rozpůlené mrkve, lžičku hořčice a podlijeme vodou, tak aby bylo maso celé ponořené. Zakryjeme poklicí a pečeme v troubě na 200 – 220 °C 2 – 3 hodiny, podle velikosti masa.
Na stěnách hrnce se vytvoří výpek. Pravidelně jej kontrolujte, pokud není příliš tmavý, vyškrábněte jej do šťávy. Dodá ji chuť. Jakmile je maso hotové, dáme jej pryč. Šťávu s mrkví rozmixujeme dohladka. Mrkev a cibule šťávu zahustí a není potřeba žádná mouka.
Na pánev dáme máslo, přidáme mraženou zeleninu, osolíme a přidáme trochu bylinek. Krátce orestujeme, podlijeme vodou, kterou necháme vyvařit.
Maso podáváme s omáčkou, zeleninou na másle a třeba vařenými brambory.