Nejlepší boloňská omáčka - denisakolonicna.cz

17 února, 2021by Denisa Lišková0

Dobré hovězí maso, spousta zeleniny, bílé víno, bylinky, fenykl a jedna tajná ingredience. Čas. Omáčka je nejlepší, když se pomalu táhne 5 hodin. Výborná jen tak se špagetami nebo jako základ pro lasagne s pořádnou dávkou bešamelu a parmazánu.

Boloňská omáčka

4-6 porcí | příprava 30 minut | vaření 2-5 hodin

40 g řepkový olej
1 velká cibule
2 střední mrkve
4 stonky řapíkatého celeru
500 g libové mleté hovězí maso
sůl, pepř
1 lžička fenyklových semínek
chilli (tolik, kdo rád)
2 lžičky sušené cibule a sušeného česneku
200 ml dobrého suchého vína
1 plechovka sekaných rajčat
1/2 balení rajčatového pyré (rajčatová passata)
oregano, čerstvá bazalka
2 stroužky česneku

Všechnu zeleninu nakrájíme na drobné kostičky. Na oleji necháme zesklovatět cibuli, pak přidáme nakrájenou mrkev a řapíkatý celer. Orestujeme, dokud zelenina nezavoní, asi 7-10 minut. Přidáme mleté hovězí maso, přidáme sůl, pepř, fenyklová semínka, podle chuti chilli, sušenou cibuli a česnek. Maso necháme zatáhnout a zalijeme suchým bílým vínem. To necháme krátce vyvařit a přidáme sekaná rajčata a rajčatové pyré. Přikryjeme poklicí a dusíme za občasného míchání na mírném plameni minimálně 2 hodiny, ideálně 5 (opravdu to za to stojí). Dlouhé pomalé vaření rozvolní veškeré chutě a dokonale je propojí. Na závěr přidáme oregano, bazalku a prolisovaný česnek.

Podáváme s celozrnnými špagetami nebo použijeme jako základ pro lasagne. K nim doporučuji udělat bešamel z másla, celozrnné mouky, mléka, soli, pepře a muškátového oříšku (bez něj by to nebylo ono). A na závěr je výborná kombinace klasického strouhaného eidamu s parmazánem. Lasagne jsou v této podobně velice syté, klidně z nich může být 6-8 porcí, ke špagetám 4-6 porcí.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2022 © Denisa Lišková

2020 © Denisa Koloničná