Nejlepší banánový chlebíček - denisakolonicna.cz

25 března, 2020by Denisa Lišková0

Banánový chlebíček máme doma opravdu rádi. Ale pořád jsem hledala tu nejlepší kombinaci – s mlékem, s kefírem, s olejem… Konečně jsem ji našla a je to tak jednoduchá kombinace, že stačí opravdu 4 suroviny a máte vystaráno. Kvůli banánům je těsto vláčné, ale musí se dlouho péct. Na druhou stranu je s tím málo práce a chutná úžasně! Navíc tam není přidaný žádný cukr. O sladkost se postarají vyzrálé banány.

Banánový chlebíček s čokoládou

15 plátků | příprava 10 minut | pečení 90 minut

4 – 5 středních hodně vyzrálých banánů
3 ks vejce
220 g jemné celozrnné mouky (pšeničná nebo špaldová)
jedlá soda, muškátový oříšek
100 g hořká čokoláda

Banány rozmačkáme vidličkou na kaši. Přidáme vejce a šlehačem vyšleháme hustou pěnu. Přidáme prosátou mouku smíchanou se sodou a muškátovým oříškem. Na závěr do těsta zamícháme nasekanou čokoládu.

Troubu zapneme na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček podle potřeby vymažeme nebo vyložíme pečícím papírem. Těsto vylijeme do formy a zabalíme alobalem. Chlebíček se peče opravdu dlouho a nechceme jej spálit. Je dobré z alobalu udělat stříšku, aby těsto mělo prostor nabýt a nepřilepilo se na alobal.

Chlebíček dáme do trouby a pečeme postupně asi 90 minut. Postupně kontrolujeme, zda se nepřipaluje na povrchu. Dejte mu čas, nespěchejte na něj. Odmění se vám 🙂

TIP pro klienty

Na svačinku jako dezert doporučuji dát 2 plátky (1100 KJ, 260 kcal, 8 g bílkovin, 38 g sacharidů, 8 g tuku).

Jako sladkou snídani bych dala 2 plátky chlebíčku a k tomu 1 řecký jogurt nebo Skyr (1500 KJ, 357 kcal, 22 g bílkovin, 44 g sacharidů, 9 g tuku).

A kdo má doporučené o něco větší porce, tak ti ještě navíc 10 g konopných semínek do jogurtu (1700 KJ, 400 kcal, 25 g bílkovin, 45 g sacharidů, 13 g tuku).

2 plátky jsou přibližně 130 g 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2023 © Denisa Lišková

2020 © Denisa Koloničná