Původně se mělo jednat o Míša řezy. Ale zapomněla jsem koupit čokoládu. Nezbývalo nic jiného, než udělat jahodovou omáčku. A hned při prvním soustu jsem se přesunula do horkých letních dní. Zmrzlina Mrož, jahodový tvarohový krém, čokoláda. Dezert je tak božský, že jsem jej musela okamžitě napsat na blog. Recept je navíc ideální do low carb stravování. Není zde žádná mouka a slazen je xylitolem. A je vážně fit – v jednom kousku jsem napočítala přibližně 700 KJ a 15 g bílkovin!
Tvarohový dort „Mrož“
8 porcí | příprava 30 minut | pečení 20 minut
6 vajec
špetka soli
100 g xylitol
70 g kakao
500 g odtučněný tvaroh
50 g xylitol
250 g mražené ovoce
20 g xylitol
Začneme piškotem. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, troubu rozehřejeme na 180 °C. Žloutky oddělíme od bílků a z bílků vyšleháme hustý sníh. Během šlehání přidáme špetku soli a část xylitolu. Poté vyšleháme žloutky s xylitolem do pěny. Žloutkovou pěnu ručně zamícháme do bílků a přidáme prosáté kakao. Zamícháme, těsto vylijeme do formy, uhladíme a dáme péct. Pečeme asi 20 – 25 minut.
Než se upeče piškot, vytvoříme ovocnou omáčku. Zmražené ovoce dáme do rendlíku a společně s xylitolem přivedeme k varu. Nepodléváme, ovoce pustí šťávu. Ovoce můžete rozmixovat, nebo jako já nechat kousky. Ovoce jsem jen lehce rozmačkala. Omáčku vaříme, dokud se dostatečně nezredukuje. Pak ji necháme vychladit, sama bude hezky hustá a není třeba ji ničím zahušťovat.
Na krém jednoduše vyšleháme tvaroh s xylitolem. Použila jsem vaničkový, který je krásně hladký. Kdo chce použít hrudkový tvaroh, doporučuji přidat ještě smetanu nebo mascarpone, aby krém byl jemnější (ale méně dietnější :-)).
Vychladlý korpus potřeme krémem a ozdobíme omáčkou.
Jeden kousek má přibližně 700 KJ, 15 g bílkovin, 10 g sacharidů a 5 g tuků.