20 g bílkovin v jednom kousku? Tahle dobrota pěkně zasytí a uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky. Krémový tvaroh ovoněný vanilkou, vláčné piškotové těsto a čokoláda. Přitom #bezvycitek a #tasty
Míša dort
8 porce | příprava 30 minut | pečení 12 minut
Piškot
5 ks vejce
50 g xylitol
50 g celozrnná špaldová nebo pšeničná mouka
1 – 2 lžíce kakaa
špetka jedlé sody
špetka soli
Krém
500 g odtučněný tvaroh ve vaničce
500 g polotučný tvaroh ve vaničce
70 g xylitol
vanilková esence
Poleva
60 g kvalitní čokoláda 50 – 70 % kakaa
cca 30 ml mléko
Předehřejeme troubu na 170 °C. Připravíme dortovou formu. Pokud vám doma dojde pečící papír jako mě, tak doporučuji pořádně vymazat olejem, dort se krásně oddělí od formy bez poškození.
Na piškot oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme hustou pěnu, přidáme část xylitolu a vyšleháme hustý sníh. Není však potřeba sníh zbytečně přešlehávat. Z žloutků a xylitolu vyšleháme také hustou světle žlutou pěnu. Do žloutkové pěny ručně zamícháme sníh. Přidáme prosátou mouku s kakaem a jedlou sodou. Zamícháme a těsto vylijeme do přichystané formy. Uhladíme a dáme péct asi na 12 minut.
Všechny tvarohy, xylitol a vanilkovou esenci smícháme dohromady. Můžete použít taky hrudkový tvaroh, obsahuje méně vody a piškot po něm nebude tolik mokrý. Hrudkový doporučuji dát v poměru 1:1 s vaničkovým, aby krém byl krémový a ne hutný a těžký. Upečený piškot vytáhneme z formy, a společně s vyšlehaným krémem necháme vychladit (ještě před tím, než budeme dort kompletovat).
Formu vyložíme potravinářskou fólií. Vložíme zpět piškot. Navrstvíme krém a uhladíme a v ideálním případě ještě necháme aspoň hodinu vychladit, aby se tvaroh zpevnil.
Do malého rendlíku dáme kousky čokolády a trochu mléka. Pomalu začneme zahřívat, pravidelně mícháme, aby se čokoláda nepřipálila a dokonale se rozpustila. Stáhneme z plotny a vymícháme do hladké konzistence. Ihned polijeme celý dort, zatřesením uhladíme a necháme vychladit.
TIP
1/8 dortu vychází na 1100 KJ, 270 kcal, 20 g bílkovin, 18 g sacharidů a 11 g tuku – ideální na pořádnou svačinu k odpolední kávě.
1/12 dortu 754 KJ, 180 kcal, 13 g bílkovin, 12 g sacharidů a 7 g tuku.
3 comments
Majda
12 listopadu, 2020 at 6:47 pm
Tak to hned zítra udělám! Děkuji!
Denisa Koloničná
17 listopadu, 2020 at 3:38 pm
Přeji dobrou chuť. Věřím, že se povedl 🙂
Majda
8 května, 2021 at 5:14 pm
Tak jsem dnes vyzkousela presne tenhle piskot v bezlepkove variante (s kokosovou moukou) a byl fantasticky. Krasne nadychany, chutove dobry… Parada…