Míša dort - denisakolonicna.cz

12 listopadu, 2020by Denisa Lišková3

20 g bílkovin v jednom kousku? Tahle dobrota pěkně zasytí a uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky. Krémový tvaroh ovoněný vanilkou, vláčné piškotové těsto a čokoláda. Přitom #bezvycitek a #tasty

Míša dort

8 porce | příprava 30 minut | pečení 12 minut

Piškot
5 ks vejce
50 g xylitol
50 g celozrnná špaldová nebo pšeničná mouka
1 – 2 lžíce kakaa
špetka jedlé sody
špetka soli

Krém
500 g odtučněný tvaroh ve vaničce
500 g polotučný tvaroh ve vaničce
70 g xylitol
vanilková esence

Poleva
60 g kvalitní čokoláda 50 – 70 % kakaa
cca 30 ml mléko

Předehřejeme troubu na 170 °C. Připravíme dortovou formu. Pokud vám doma dojde pečící papír jako mě, tak doporučuji pořádně vymazat olejem, dort se krásně oddělí od formy bez poškození.

Na piškot oddělíme žloutky od bílků. Z bílků vyšleháme hustou pěnu, přidáme část xylitolu a vyšleháme hustý sníh. Není však potřeba sníh zbytečně přešlehávat. Z žloutků a xylitolu vyšleháme také hustou světle žlutou pěnu. Do žloutkové pěny ručně zamícháme sníh. Přidáme prosátou mouku s kakaem a jedlou sodou. Zamícháme a těsto vylijeme do přichystané formy. Uhladíme a dáme péct asi na 12 minut.

Všechny tvarohy, xylitol a vanilkovou esenci smícháme dohromady. Můžete použít taky hrudkový tvaroh, obsahuje méně vody a piškot po něm nebude tolik mokrý. Hrudkový doporučuji dát v poměru 1:1 s vaničkovým, aby krém byl krémový a ne hutný a těžký. Upečený piškot vytáhneme z formy, a společně s vyšlehaným krémem necháme vychladit (ještě před tím, než budeme dort kompletovat).

Formu vyložíme potravinářskou fólií. Vložíme zpět piškot. Navrstvíme krém a uhladíme a v ideálním případě ještě necháme aspoň hodinu vychladit, aby se tvaroh zpevnil.

Do malého rendlíku dáme kousky čokolády a trochu mléka. Pomalu začneme zahřívat, pravidelně mícháme, aby se čokoláda nepřipálila a dokonale se rozpustila. Stáhneme z plotny a vymícháme do hladké konzistence. Ihned polijeme celý dort, zatřesením uhladíme a necháme vychladit.

TIP 
1/8 dortu vychází na 1100 KJ, 270 kcal, 20 g bílkovin, 18 g sacharidů a 11 g tuku – ideální na pořádnou svačinu k odpolední kávě.

1/12 dortu 754 KJ, 180 kcal, 13 g bílkovin, 12 g sacharidů a 7 g tuku.

3 comments

  • Majda

    12 listopadu, 2020 at 6:47 pm

    Tak to hned zítra udělám! Děkuji!

    Reply

    • Denisa Koloničná

      17 listopadu, 2020 at 3:38 pm

      Přeji dobrou chuť. Věřím, že se povedl 🙂

      Reply

  • Majda

    8 května, 2021 at 5:14 pm

    Tak jsem dnes vyzkousela presne tenhle piskot v bezlepkove variante (s kokosovou moukou) a byl fantasticky. Krasne nadychany, chutove dobry… Parada…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2022 © Denisa Lišková

2020 © Denisa Koloničná