Jak z prasárny udělat lehký oběd, který chutná daleko lépe než originál? Tak sledujte, jak je to snadné. Na majonézový salát si ani nevzpomenete. Zálivka je z hovězího vývaru a řízečky se jednoduše upečou v troubě. Že zdravá strava nechutná dobře a musíme jíst jen brokolici a suché kuře? Ale kdeže… 🙂
Mini řízečky a lehký bramborový salát
4 porce | vaření 1 hodina
Bramborový salát
800 – 1000 g malých brambor, ideálně salátových
250 ml hovězí vývar
1 lžíce hořčice
1 lžíce jablečného octa
4 kyselé okurky
1 červená cibule
sůl, pepř
Mini řízečky
3 – 4 kuřecí prsa
3 vejce
kukuřičná strouhanka (rozmixované kukuřičné lupínky) nebo klasická strouhanka a mouka na trojobal
sůl, pepř nebo koření na kuře podle chuti
řepkový olej na pomazání
Začneme tím, že brambory důkladně očistíme a ve slupce uvaříme do měkka. Než se brambory uvaří, nakrájíme prsa na plátky. Vejce osolíme, popř. opepříme nebo okořeníme a rozmícháme. Maso obalíme klasicky v trojobalu nebo jen ve vejci a kukuřičné strouhance. Obalené maso dáme na plech vyložený pečícím papírem a mašlovačkou pomažeme trochu olejem. Dáme péct do trouby na 180 – 200 °C asi na 25 – 30 minut dozlatova.
Uvařené brambory necháme vychladit. Hovězí vývar zahřejeme, přidáme lžíci hořčice a octa a necháme krátce provařit. Brambory oloupeme a nakrájíme podle libosti (já překrojila na půl a dále na plátky). Okurky nakrájíme na plátky a cibuli na tenké proužky. Zeleninu smícháme a zalijeme zálivkou. Podle potřeby osolíme a dochutíme čerstvým pepřem.
TIP
Opravdu není rozdíl mezi kukuřičnou a klasickou strouhankou. Ne kukuřičná není zdravější. Oboje jsou „prázdné“ sacharidy. Kukuřičná je bezlepková, toť vše. Doma kukuřičné lupínky normálně máme, proto je volím. Nemám takovou spotřebu klasické strouhanky a většinou mi doma zežlukne, takže nemá smysl ji pořizovat :-).