Margot buchta - denisakolonicna.cz

12 května, 2020by Denisa Lišková0

Kousek léta, exotiky, slasti. Každý můj nový sladký recept je lepší a lepší. A tento je hotová slast! Kdo by nerad margotkovou buchtu. Když se podíváte na internet, recepty jsou plné cukru, másla a bílé mouky. Docela prasárna plná kalorií. Proto jsem zadumala, jak udělat dezert chutný, SLADKÝ  a ještě navíc s margotkou, která sama o sobě je dost kalorická. Vymyslela jsem proto jednoduché piškotové těsto dochucené jednou margotkou a kokosem. Nahoře je ganache z čokolády a kokosového mléka. Je to bomba, ale ne kalorická 🙂

Margotková buchta

8 porcí | příprava 20 minut | pečení 25 – 30 minut

6 ks vejce
špetka soli
50 g xylitol
60 g celozrnná hladká pšeničná nebo špaldová mouka
jedlá soda
40 g vanilkový protein (pokud nemáte, dejte celkem 60 g xylitolu)
1 kus margot tyčinka
30 g strouhaný kokos

50 g kvalitní hořká čokoláda
75 g kokosové mléko (ne kokosový nápoj typu Alpro, aj.)

Troubu rozehřejme na 180 °C. Připravíme si plech nebo dortovou formu a vyložíme ji pečícím papírem.

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Začneme bílky, ze kterých vyšleháme se špetkou soli pěnu. Následně přidáme část xylitolu a došleháme pevný sníh. Bílky dáme stranou a ze žloutků a xylitolu vyšleháme hustou pěnu. Žloutky nabudou a vznikne slabě nažloutlá pěna.  Stěrkou jemně zamícháme asi 1/2 sněhu do vyšlehané pěny ze žloutků. V míse smícháme celozrnnou mouku, jedlou sodu a protein. Ty prosejeme do vyšlehaných vajec a opatrně smícháme. Dále přimícháme zbytek sněhu. Přidáme nahrubo nastrouhanou margotku a kokos.

Těsto přendáme do dortové formy, uhladíme a dáme péct. Z mé vlastní zkušenosti, pokaždé, když jsem pekla piškot a něco do něj dala na dochucení (ovoce, margotka), nikdy se mi těsto nedopeklo. Proto jakmile bude piškot zlato hnědý, vytáhneme jej a necháme krátce vychladnout. Poté sundáme z něj pečící papír, případně seškrábneme část těsta, která se zachytila na papíře a zahladíme. Dáme péct zpátky do trouby nedopečenou částí nahoru. Ale pokud máte lepší troubu a těsto se vám propeče, tak samozřejmě tento problém neřešíte.

Ano, mohla bych doporučit dát více mouky do těsta nebo změnit recept. Ale tímto otočením dojde k propečení, zároveň je piškot lehký a vláčný. Zbytečně bych pro „usnadnění“ zničila chuť, lehkost a taky energetickou denzitu tohoto dezertu 🙂

Upečený piškot vychladíme. Mezitím si připravíme čokoládovou ganache. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a kokosové mléko (nebo 12% smetanu). Postupně mícháme, aby se čokoláda rozpustila. Až se poleva spojí, stáhneme ji z vodní lázně a necháme vychladit v ledničce, než vychladne piškot. Ganache potom potřeme na piškot a lehce posypeme kokosem.

TIP 
1/8 tohoto dezertu stojí 1050 KJ (250 kcal), 11 g bílkovin, 18 g sacharidů, 14 g tuku, 2 g vlákniny.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2022 © Denisa Lišková

2020 © Denisa Koloničná