Makovec se švestkami - denisakolonicna.cz

5 října, 2020by Denisa Lišková0

Je libo trochu vápníku?  Víte, že mák má nejvyšší obsah vápníku ze všech potravin? Konkrétně okolo 1200 – 1400 mg/100 g máku.  To je o trochu víc, než je doporučená denní dávka pro dospělého člověka. Takový průměrný tvrdý sýr má „jen“ okolo 700 – 900 mg/100 g sýra. To množství je úctyhodné, ale je důležité se zamyslet i nad tím, zda jsme reálně schopni takové množství pravidelně konzumovat. Přece jen 100 g máku je opravdu hodně. 🙃 Každopádně, když už mák, dopřejme si jej jako lahodnou zdravou svačinku v podobě například makovce 👇

Makovec se švestkami

16 porcí | příprava 20 minut | pečení 25 – 30 minut

4 ks vejce
50 g xylitol
50 g erythritol (nebo celkem 70 – 100 g xylitolu)
přírodní vanilková esence
250 g odtučněný tvaroh
200 ml mléko
200 g celozrnná pšeničná mouka
200 g mletý mák
30 g vanilkový protein (zvýší obsah bílkovin, dosladí – není potřeba)
kypřící prášek
lžička perníkového koření
16 švestek

Troubu zapneme na 180 °C. Oddělíme žloutky od bílků. Z bílku a části xylitolu (popř. erythritolu) vyšleháme sníh. Žloutky vyšleháme do husté pěny se zbylým xylitolem. Přidáme vanilkovou esenci, tvaroh a mléko a promícháme. Přisypeme mák, prosátou mouku s kypřícím práškem, perníkovým kořením a vanilkovým proteinem. Důkladně zamícháme a přesuneme na plech vyložený pečícím papírem.

Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Já vždy na jednu porci koláče dala obě půlky švestky. Jednu slupkou nahoru a druhou zase slupkou dolů. Pečeme asi 25 – 30 minut do zlatova.

TIP
1 kousek vyjde na 750 KJ (178 kcal), 9 g bílkovin, 16 g sacharidů, 7 g tuku. Na svačinu je proto ideální se sklenicí mléka nebo kefíru.

TIP 2
Na snídani se pak hodí podle vašich jídelníčku: buď dva kousky (1500 KJ, 357 kcal, 18 g B, 32 g S, 14 g T), dva kousky se sklenicí mléka (1900 KJ, 452 kcal, 25 g B, 42 g S, 17 g T) a pro ty, co opravdu potřebují vyživit pak kousky tři (2200 KJ, 523 kcal, 28 B, 48 g S, 22 g T).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2022 © Denisa Lišková

2020 © Denisa Koloničná