Tak schválně. Kdo z vás má doma zásoby rýže? Tento recept jsem chtěla udělat asi týden, ale ve 4 různých obchodech jsem nemohla najít kulatozrnnou rýži. Právě ta díky většímu obsahu škrobu umí rizoto udělat krásně krémové. Pravé italské rizoto je úplně jiné, než naše české a rozhodně se úplně jinak připravuje. To naše české sice miluji, ale dneska se podíváme na to pravé. Základem je vždy kulatorznná rýže arborio, do základu se používá bílé víno, ideálně sušší a vývar. Na závěr, když je jídlo uvařené, je potřeba přidat strouhaný parmazán a kousek studeného másla, které dotvoří jeho krémovou konzistenci. Já mám pro vás recept na jemné cuketové rizoto, které jsem doplnila kuřecím prsíčkem.
Krémové cuketové rizoto s kuřecím prsem
4 porce | vaření 30 – 40 minut
40 g máslo
1 bílá cibule nebo šalotka
1 středí cuketa
250 – 300 g rýže arborio (ženy přibližně 50 g na porci, muži 80 – 100 g na porci)
200 ml suché bílé víno
250 ml zeleninový vývar
další voda podle potřeby
sůl, čerstvý pepř, muškátový oříšek
lžíce lahůdkového droždí (pro zvýraznění chuti)
50 g strouhaný parmazán
20 g studené máslo
400 – 500 g kuřecích prsou
sůl, čerstvý pepř
trochu oleje pod maso
Cibuli nebo šalotku nakrájíme nadrobno. Kvalitní hlubokou nepřilnavou pánev rozehřejeme, rozpustíme máslo a přidáme cibuli. Pomalu restujeme dozlatova. Mezitím celou cuketu i se slupkou nastrouháme nahrubo. Tu přidáme k cibuli a osmahneme, dokud nezmenší svůj objem téměř o polovinu. Přidáme rýži a ještě chvíli orestujeme. Zalijeme vínem, které necháme vyvařit, a až poté zalijeme vývarem a vodou. Vodu přidáváme postupně vždy po malém množství, aby se ta předchozí zavařila do rýže. Lehce osolíme, opepříme a za pravidelného míchání vaříme. Až bude rýže krémová, uvnitř na skus, ale ne syrová, máme hotovo. Ke konci vaření dochutíme muškátovým oříškem a lahůdkovým droždím. Krátce provaříme a stáhneme z plotýnky. Přidáme nastrouhaný parmazán a kousek studeného másla, které se v horkém rizotu rozpustí a dotvoří krémovost a plnou chuť.
Podáváme s orestovaným kuřecím prsem nakrájeným na plátky.
TIP
Rizoto se musí sníst okamžitě po uvaření. Potom už nejde ohřát a je to z toho akorát nedobrá lepivá hrouda. Pokud chcete jídlo na více dní, doporučuji udělat základ, krátce povařit rýži a potřebnou syrovou porci odebrat, nechat vychladit a uchovat v lednici. Na druhý den stačí jen dovařit a přidat parmazán a máslo. Ale nejlepší je úplně čerstvé.