Koprovka z kořenové zeleniny - denisakolonicna.cz

8 května, 2021by Denisa Koloničná1

Buď ji milujete nebo nenávidíte. Ano, mluvím o koprovce. Nadýchaný přeslazený bešamel z bílé mouky ať uvaří maminka nebo v restauraci. My si pojďme udělat tuto dobrotu bez výčitek. Základem je kořenová zelenina a  díky ní je omáčka sladká jak „cumel“ naprosto přirozeně, bez zbytečného cukru navíc.

Koprová omáčka

4 porce | vaření 45-50 minut

2 velké lžíce másla nebo ghí
1 cibule
4 petržele (nebo 2 petržele a půl většího celeru)
400 ml mléko
čerstvý kopr
sůl, pepř, muškátový oříšek
podle potřeby cukr nebo sladidlo (xylitol, erythrtiol)
ocet na dokyselení

Cibuli nakrájíme nadrobno. Pomalu rozehřejeme máslo a při nízké teplotě dlouze restujeme cibuli, dokud nebude krásně sladká a zlatavá. Čas využijeme pro přípravu kořenové zeleniny. Když mám čerstvou a krásnou kořenovku, tak neloupu (teda jen mrkev a petržel :-)). Podle potřeby tedy oloupeme kořenovou zeleninu. Na hrubém struhadle nastrouháme. A u toho ještě mícháme cibuli, aby se nepřipalovala. Jakmile bude cibule zlatavá, přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Stále na mírném plameni restujeme zeleninu, dokud nezměkne a nezmenší svůj objem.

Mezitím si připravíme kopr. Lístky kopru oddělíme od tvrdých stonků. Ty však nevyhazujeme, ale pokrájíme a přidáme restovat ke kořenovce. Po asi 8-10 minutách restování zalijeme vroucí vodou, těsně nad okraj objemu zeleniny. Osolíme a necháme vařit do měkka asi dalších 8 minut.

Mezitím si svaříme ocet a vodu 1:1, množství podle potřeby, raději více. Je to prevence sražení omáčky (údajně má být ocet a mléko stejně horké, mě se povedlo ji stejně mírně srazit i tak, ale mohlo to být mnohem horší :-)). A v tuto chvíli oloupeme brambory, dáme je vařit. Pak dáme vařit i vajíčka.

Jakmile je zelenina opravdu měkká, přidáme mléko a necháme zavařit. Následně důkladně rozmixujeme ponorným mixérem. Zelenina bude dělat malé kousičky, proto čím více bude rozvařená, tím krémovější bude omáčka. Rozmixovanou omáčku vrátíme na sporák, přidáme svařený ocet podle chuti. Za mě byla omáčka dokonale sladká, ale můžete podle potřeby dosladit. Přidáme kopr a nastrouhaný muškátový oříšek. A už necháme jen probublat.

Podáváme s vařeným vejcem (alespoň 2 na porci, ať máme ty proteiny!) a brambory.

TIP
Víte, že klienti ve výživovém plánu mají podobné a mnohem lepší recepty, ušité přímo na míru s gramážemi, postupy a tak, aby nebyly žádné zbytky a mohli vařit celé rodině?
Ten musím mít >>> domluvit schůzku

 

 

 

One comment

  • Pavlína Matečková

    9 října, 2021 at 5:58 pm

    Koprovka z kořenové zeleniny je výborná. Nikdy mě nenapadlo, jak je petržel sladká.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2020 © Denisa Koloničná

2020 © Denisa Koloničná