Kokosový piškot s malinovým krémem - denisakolonicna.cz

Toto je snad nejlepší dezert. To, že má minimum kalorií, je nabitý bílkovinami, je ze samých zdravých surovin a plný chuti, bych nevěřila, kdybych ho sama nepekla. Kokosový piškot mám opravdu ráda. Je stejný, jako běžný piškot na dort nebo roládu. Jen místo klasické mouky použijeme kokosovou. Ta je sama o sobě sladká, krásně voní a piškotu dodá skvělou chuť, která ale není příliš kokosová, takže nekazí celkový dojem. Dezert je vážně rychlovka, takže když vás přepadne nečekaná návštěva, vážně doporučuji tento zákusek. Nikdo nepozná, že to je zdravá dobrota a všichni budou maximálně spokojení.

Kokosový piškot s malinovým krémem

15 kousků | příprava 20 minut | pečení 12 minut

Korpus
6 vajec
špetka soli
60 g xylitol
60 g kokosová mouka
lžička jedlé sody

Krém
250 g nízkotučný tvaroh v kostce (hrudkovitý)
150 g tučný tvaroh ve vaničce
120 g mražené nebo čerstvé maliny
50 g xylitol

Ozdoba 
lyofilizované maliny nebo jahody
máta

Pokud máme mražené maliny, začneme tím, že je vyndáme. Není třeba je dlouze rozmrazovat, stačí opravdu chvilka, než připravíme korpus. Troubu rozehřejeme na 180 °C a připravíme plech. Těsto kvůli kokosové mouce příliš nenabyde a je ho poměrně málo, takže se na celý plech nevejde. Proto doporučuji vzít kus alobalu, ten přeložit a udělat přepážku, tak aby vznikl menší plech. Pekla jsem při rozměrech cca 15 x 33 cm a tloušťka těsta byla ideální. Výsledný prostor vyložíme pečícím papírem.

Bílky oddělíme od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh společně se špetkou soli. Ze žloutků a xylitolu vyšleháme hustou pěnu. Do žloutků přimícháme prosátou kokosovou mouku s jedlou sodou a zamícháme. Opatrně do těsta zamícháme sníh. Těsto vlijeme do upraveného plechu vyloženého pečícím papírem, důkladně uhladíme a dáme péct na 10 – 12 minut. Pozor, aby se těsto příliš nepřepeklo a nebylo vysušené.

Mezitím dáme do mísy oba tvarohy, xylitol a (částečně rozmrazené) maliny a šlehačem vyšleháme krém. Maliny není třeba úplně rozmrazovat, díky hutnému tvarohu není krém řídký. Naopak studené maliny pomohou s chlazením krému. Stěrkou ještě pro jistotu promícháme, aby se krém spojil a dáme vychladit do lednice.

Po upečení korpus necháme vychladit. Poté jej pomažeme krémem, nebo můžeme libovolně nazdobit cukrářským sáčkem. Pro efekt použijeme lyofilizované maliny nebo jahody, které dáme do kovového sýta a na krém vytvoříme prach. Pokud zbude čerstvé ovoce nebo to lyofilizované, můžeme dezert jím ještě dozdobit (mě už nevyšlo 🙂 ). Na závěr bude krásně vypadat i lístek máty nebo meduňky.

TIP 
Kokosová mouka je skvělá alternativa do nízkosacharidového stravování (low carb, cukrfree, paleo). Oproti jiným ořechovým a semínkovým moukám obsahuje nasycené tuky, které vydrží vysoké teploty. Používání jiných ořechových mouk, jako hlavní složky dezertů a LC pečiva, není úplně zdraví prospěšné. Ořechy a semínka obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin, které jsou sice velice zdravé, ale nejsou uzpůsobeny pro vysoké teploty. Díky tomu bohužel vznikají prokazatelně škodlivé transmastné kyseliny a další nebezpečné chemické látky. Výsledkem jsou zoxidované, nezdravé tuky. Tedy přesný opak toho, co většina svými výtvory zamýšlí.

TIP 2 
Kokosová mouka obsahuje velmi málo sacharidů, velké množství vlákniny a má poměrně málo energie. Takže je vhodná do spousty alternativních směrů stravování nebo i při redukci hmotnosti (ovšem je to jen o množství a neznamená to, že je hned zdravější než celozrnná pšeničná mouka 🙂 – o tom si povíme někdy příště).

TIP 3
Kokosová mouka je samozřejmě přirozeně bezlepková, a proto je vhodná i pro celiaky.

TIP 4 
Kokosovou mouku není nutno tepelně upravovat. Může to být dobrá záchrana pokud pečete a omylem vytvoříte příliš řídký krém. Stačí jen pouze zamíchat a lehce jej zahustí. Další možností je dochutit si jím mléčný výrobek, který i malinko dosladí.

TIP 5
Celý dezert je vhodný pro nízkosacharidové stravování. Nepoužíváme cukr, ani bílou mouku. Jediné sladidlo je zde xylitol, což z nabízených variant sladidel, se mi jeví jako nejlepší možnost.

TIP 6
Pokud budete chtít upéct větší dezert nebo dort, stačí počítat vždy na jedno vejce velikosti M 10 g kokosové mouky a 10 g xylitolu.

TIP 7 
Použití hrudkovitého tvarohu zajistí, že krém bude hutný, pevný a nikam se nerozteče. S čerstvým ovocem je opravdu svěží, dodá spoustu živin a mimo jiné zasytí. Takže nebude potřeba jít sníst celý plech 🙂

TIP 8 
Na ten všichni určitě čekáte – jeden kousek vychází na 380 KJ (90 kcal), 6 g bílkovin, 5 g sacharidů, 4 g tuku a 2 g vlákniny. Kdo je velký mlsoun, jako já, může klidně i tři kousky – samozřejmě to vše ruku v ruce s vhodně složeným jídelníčkem.

TIP 9 
A kde takovou mouku vlastně sehnat? Já mám nejlepší zkušenost na tomto eshopu: https://www.grizly.cz/grizly-kokosova-mouka-bio-1000-g

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2022 © Denisa Lišková

2020 © Denisa Koloničná