Jídlo proti podzimním splínům - denisakolonicna.cz

16 září, 2020by Denisa Lišková0

Miluji podzim. Během něj se svět zase trochu zpomalí, lidé se postupně začínají zahalovat do měkoučkých svetrů a já i moji klienti jsme mnohem disciplinovanější. A to ovoce se zeleninou! Fíky, švestky, jablka, hrušky, dýně. No ale protože k podzimu patří déšť, vítr, bláto a chlad, tak potřebujeme tělo vyživit, aby nás bránilo proti všudypřítomným nemocem. A přesně proti tomu všemu toto jídlo bojuje. Svou barvou podpoří dobrou náladu, milovníci dýně si přijdou na své a zároveň díky hodně zázvoru a kurkumě podpoříme to zdraví. Žádné superfood, ale rovnou #supermeal.

Dušené kuřecí maso s dýní a zázvorem

4 – 6 porcí | příprava 15 minut | vaření 30 minut

40 g řepkový olej
1 střední cibule
500 – 600 g kuřecích prsou
1/2 dýně hokkaido se slupkou
1/2 cukety
2 mrkve
sůl, pepř, rozmarýn, lžička kurkumy
asi 5 cm čerstvého zázvoru
lžíce lahůdkového droždí
„špetka“ dýňových semínek na ozdobení

Nejprve si připravíme veškerou zeleninu, kterou si nakrájíme na drobné kostičky. Cibuli nakrájíme na jemno a pomalu ji orestujeme na oleji. K cibuli přidáme nakrájená kuřecí prsa a necháme zatáhnout. Přidáme nakrájenou zeleninu, krátce orestujeme a zalijeme horkou vodou. Osolíme, opepříme a přidáme rozmarýn a kurkumu. Vaříme, dokud se zelenina nerozvaří a sama nezahustí omáčku (doporučuji podpořit postupným rozmačkáváním zeleniny během míchání). Opravdu není potřeba žádná mouka na zahušťování. Na druhý den je omáčka opravdu hustá. Na závěr vaření dochutíme lahůdkovým droždím a nastrouhaným čerstvým zázvorem a už spíše ani nevaříme, jen necháme dojít. Na talíři pak dozdobíme dýňovými semínky, které se k jídlu perfektně hodí a doplní jak zdravé tuky, tak i potřebné minerální látky (zejména zinek, fosfor, měď, železo a další).

Tuto kombinaci zbožňuji s rýží uvařenou s ječmenem (ječmen bezpluchý). Na tuto přílohu si vždy minimálně přes noc, někdy i celý den, namáčím obyčejnou rýží s ječmenem v poměru 1:1. Ty pak ještě propláchnu a dám vařit ve stejném množství vody, jako bych vařila samotnou rýži.

Proč obyčejnou rýži? Mám ji prostě nejradši, ale z výživového hlediska je to spíše balast (neobsahuje moc živin), proto ji vždy kombinuji s nějakou zajímavou obilovinou (ječmen bezpluchý, oves bezpluchý, pohanka kroupa, atd.). Je to varianta, kterou toleruje i můj partner, protože to není jen ječmen a v rýži se to vlastně ztratí 🙂

A ještě k tomuto jídlu dělám jablíčkový kompot. Ten jsem jen zapomněla vyfotit a už byl fuč. Na ten si jednoduše oloupu jablka (se slupkou to opravdu nebylo dobré), přidám celou a někdy i mletou skořici a hřebíček. Zaliju horkou vodou a vařím do polo měkka. Dosladím pouze čekankovým sirupem a erythritolem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2024 © Denisa Lišková

2024 © Denisa Lišková