Hovězí maso je jedno z nejvýživnějších mas. Má vysoký obsah bílkovin, železa, zinku, selenu, cholinu a téměř celou řadu vitamínu sk. B. Maso není příliš tučné, takže je optimální do zdravého životního stylu. Pravda, jeho nadměrná konzumace je spojována s karcinomem tlustého střeva, v čemž jsme my Češi bohužel přeborníci. Ale není to jen o samotném mase, ale především o způsobu jeho přípravy, použití vhodného tuku a kombinace čerstvé zeleniny a celozrnných obilovin. Já osobě hovězí miluji, jen se mi nechce vždy čekat, než bude hotové. Proto ty nudličky. Není čas u masa stát několik hodin 🙂
Hovězí znojemská
4 porce | vaření 1,5 hodiny
30 g sádlo nebo špek (příp. řepkový olej)
2 cibule
700 g hovězí zadní
sůl, pepř, drcený kmín, nové koření, bobkový list
2 lžíce sušeného česneku, 2 lžíce sušené cibule
1 lžíce mleté papriky
1 lžička tymiánu
1 lžíce celozrnné mouky
2 lžíce hořčice
8 kyselých okurek + lák z okurek
Příloha
obyčejná rýže a pšenice dvouzrnka v poměru 1:1
Salát
5 rajčat
jarní cibulka
10 – 15 g čekankový sirup
trochu octa
sůl, pepř
studená voda
Na sádle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Restujeme pomalu dozlatova. Mezitím nakrájíme maso na tenké nudličky. Ty přidáme k cibuli a necháme zatáhnout. Přidáme hořčici a všechno koření kromě soli a mleté papriky. Maso zarestujeme společně s kořením a necháme krátce vydusit. Teprve nyní přidáme sůl (ta uvolní další vodu z masa), mletou papriku a mouku. Zarestujeme, pozor, aby se paprika nepřipálila, a podlijeme horkou vodou. Dusíme do měkka. Na posledních asi 20 minut přidáme nakrájené kyselé okurky a lák z okurek na dochucení. Já je dala na začátku, no a nejsou vidět :-D.
Omáčku podáváme s rýží, bulgurem nebo jinou obilovinou. Já si oblíbila kombinaci bílé rýže s méně známějšími druhy obilovin, které jsou však celozrnné. Pšenici dvojzrnku, ječmen bezpluchý, oves bezpluchý, pohanku, jáhly, atd. Vždy je nechám přes noc namočit, pak uvařím společně s rýží – je to rychlovka.
https://www.probio.cz/oves-bezpluchy-bio-probio-500-g
Na salát nakrájíme rajčata na kostičky. Smícháme s nakrájenou jarní cibulkou nebo červenou cibulí a zalijeme zálivkou z čekankového sirupu, soli, čerstvého pepře a vody.