Dýňový chlebíček s medovým krémem - denisakolonicna.cz

1 listopadu, 2024by Denisa Lišková0

Původně to měly být dýňové cupcakes, ale zapomněla jsem koupit košíčky. Takže přináším recept na dýňový chlebíček, který nádherně voní podzimem. Chlebík je lehký a chuť je prostě božská. Opravdu ho musíte zkusit a vyzkoušet dýni i trochu jinak.

Dýňový chlebíček (cupcakes) s medovým krémem

10-12 porcí | příprava cca 20 minut | pečení dýně cca 60 minut | pečení cca 30-60 minut

Dýňové pyré
1 ks dýně hokkaido

Těsto
1 ks vejce
80 g třtinový cukr
200 g dýňové pyré
250 ml mléko
50 g rozpuštěné máslo
špetka soli
100 g polohrubé mouky
100 g hladké celozrnné mouky (pšenice, špalda)
1/2 balení kypřícího prášku
1-2 lžičky koření na pumpkin spice nebo koření na kaši (např. Sonnentor)*
Pokud v koření nebyl mletý zázvor, pak přidejte malý kousek, asi 1 cm zázvoru – najemno nastrouhat

Medový krém
100 g žervé, Lučina, jiný čerstvý sýr
300 g řecký jogurt 0 % tuku
50 g med
1/4 lžičky skořice

*ve složení koření na kaši je skořice, kardamom, pomerančová kůra, hřebíček (pokud nemáte hotovou směs pak použijte – skořici, mletý hřebíček, mletý zázvor, muškátový oříšek, apod.)

  1. Troubu rozehřejeme na 200 °C. Dýni omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny. Plech vyložíme pečícím papírem a položíme na ni dýni slupkou nahoru. Ideálně kusy dýně spojíme, aby se nespálila uvnitř. Pečeme cca hodinu, dokud nepůjde jednoduše propíchnout vidličkou. Sledujte to v průběhu. Jak bude dýně upečená, nechte ji trochu vychladnout a v mixéru ji celou rozmixujte (v jiných receptech se doporučuje vydlabat dýni od slupky, ale u hokkaido to není potřeba a pokud máte výkonný mixér, pak se všechno hezky rozmixuje na pyré). Odvažte si 200 g pyré, které použijeme v receptu. Zbytek uchováte v lednici a můžete použít na polévku či dýňové lívance. Pyré můžete také zavařit ve sklenici a uchovat na delší dobu.
  2. Troubu předehřejeme na 190-200 °C. Přichystáme si buď formu na muffiny, kterou vyložíme papírovými košíčky (pečení bude kratší a bude 12 porcí)  nebo formu na biskupský chlebíček (pečení bude delší a vyjde asi 10 porcí).
  3. Vyšleháme vejce s cukrem do pěny. Přidáme dýňové pyré, mléko a rozpuštěné máslo. Smícháme dohromady. Přidáme prosátou mouku s kypřícím práškem a kořením (nezapomeňte nastrouhat do těsta zázvor). Přidáme špetku soli. Vše důkladně promícháme a rozlijeme do formy.
  4. Muffiny pečeme asi 25-30 minut dozlatova. Biskupský chlebíček doporučuji nechat péct v troubě asi 30 minut volně, pak ho zakrýt alobalem, aby se nepřipekl a nechat ho dopéct dalších 30 minut.
  5. Po upečení necháme vychladnout a připravíme krém: smícháme jogurt, čerstvý sýr, med a skořici. Necháme vychladit v lednici.
  6. Dýňový chlebíček nebo muffiny vyjmeme z formy a pomažeme krémem. Posypeme malým množstvím skořice.
  7. Mlsáme 🙂

TIP
1/10 dýňového chlebíčku obsahuje 940 KJ (223 kcal), 8 g bílkovin, 28 g sacharidů, 8 g tuků a 2 g vlákniny.

TIP 2
1 muffin (1/12 porce) obsahuje 780 KJ (186 kcal), 7 g bílkovin, 23 g sacharidů, 7 g tuků a 1,5 g vlákniny.

TIP 3
Podle toho jak máte doporučení na velikost svačin může 1 porce chlebíčku stačit, k muffinu bych doporučila přidat bílkovinu nebo zvětšit si následující hlavní jídlo. Kdo má větší svačiny, klidně se mu vejdou 2 muffiny nebo 2 plátky dýňového chlebíčku. Koukněte do svého jídelníčku, co máte doporučeno 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2024 © Denisa Lišková

2024 © Denisa Lišková