Cookies pro čokoholiky - denisakolonicna.cz

13 března, 2020by Denisa Lišková0

Cookies jsem kdysi kamarádům pekla na každou možnou příležitost. Nedej bože, když nebyly moje cookies a česneková pomazánka. Po letech jsem oprášila starý recept. Samozřejmě jsem jej trochu vylepšila a to zejména rozteklou čokoládou uvnitř. Naplnit sušenky čokoládou je trochu piplačka, takže kdo chce rychlovku, doporučuji všechnu čokoládu jen zamíchat do těsta. Božské jsou v jakékoliv podobě.

Čokoládové cookies

14 sušenek | příprava 20 – 30 minut | pečení 10 minut

50 g máslo
40 g arašídové máslo (1 velká vrchovatá lžíce)
50 g xylitol
2 ks vejce
200 g celozrnná pšeničná mouka
špetka jedlé sody
30 g vanilkového proteinu
špetka soli, muškátový oříšek
asi 8 lžic mléka
200 g kvalitní čokolády
1 – 2 lžičky oleje

Změklé máslo a arašídové máslo vyšleháme s xylitolem do pěny. Postupně zašleháme vejce jedno po druhém. Vznikne hustá pěna, do které zamícháme prosátou mouku s proteinem a sodou. Těsto lehce osolíme a dochutíme muškátovým oříškem. Přidáme trochu mléka a polovinu čokolády (buď použijeme čokoládové pecičky nebo čokoládu jednoduše nasekáme).

Druhou polovinu čokolády necháme rozpustit ve vodní lázni s olejem. Těsto nabereme lžičkou, vytvoříme kuličku, z ní kulatou placku a z té skoro misku, do které lžičkou dáme tolik čokolády, aby šlo těsto spojit. Když čokoláda proteče, nic se neděje, stačí to trochu uhladit. Sušenky dáme na pečící papír a pečeme při 180 ° C přibližně 10 minut.

TIP 1
Kdo nemá doma nebo nechce použít protein, doporučuji přidat více xylitolu. 70 g by mělo stačit. Protein bývá sladký, takže chuť doladí a není potřeba jinak tolik sladit.  A navíc zvýší bílkoviny v sušenkách, které by na ně jinak byly chudé.

TIP 2
Kdo má rád arašídovou chuť, může nahradit běžné máslo právě tím arašídovým. Naopak kdo ho nerad, použijte pouze samotné máslo.

TIP 3
Sušenky jsou luxusní z ovesné mouky (z rozmixovaných vloček na mouku). Mají výbornou oříškovou chuť. Lze ji i nakombinovat půl na půl s celozrnnou pšeničnou nebo špaldovou. Zajímavou strukturu mají, když část vloček nerozmixujete (použijte ale jemné vločky). A ty nejvíc top sušenky vždy byly s pohankovými klíčky. Ty jsou však k dostání spíše po sklizni pohanky. Použít můžete i jakékoliv otruby.

TIP 4
Na jednu větší sušenku vychází necelých 50 g. To dělá přibližně 800 KJ (190 kcal), 7 g bílkovin, 16 sacharidů a 11 g tuku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2022 © Denisa Lišková

2020 © Denisa Koloničná