Co dělat při zažívacích obtížích - denisakolonicna.cz

15 srpna, 2024by Denisa Lišková0

Nejenom v létě nás to může potkat. Obtíže, které nás na pár dní naprosto vyřadí z provozu. V takovém případě opravdu záleží na tom, co jíme. Mám tu pro vás pár tipů, jak na prevenci, ale především dietní řešení.

Prevence zažívacích obtíží (nejen) v létě

Za průjmovým onemocněním, často v kombinaci se zvracením mohou nejčastěji potraviny, které nebyly dostatečně tepelně upraveny, nebo ty, které nebyly dobře uskladněny. Dejte si proto pozor na tyto situace:

  1. Nekupujte nakrájený meloun. Netušíme, v jakých podmínkách byl nakrájen, jak čistý byl nůž, jestli na něj někdo nekýchl, apod. Obzvlášť pokud je to meloun, který není ani v chladničce, celkem určitě se zde tvoří bakterie. Riziko vzniká i při převozu domů, kdy se meloun zahřívá a pod potravinářkou fólií vzniká parádní mejdan. Kupte meloun v celku. Před krájením jej důkladně omyjte (opět nevíme, kde se válel a kdo na něj sahal), protože řezem dostaneme nečistoty dovnitř.
  2. Vlastně nejen meloun, ale všechno ovoce a zeleninu důkladně omyjte. Na neumytém ovoci a zelenině mohou zůstávat bakterie, které mohou odstartovat problémy.
  3. To, že by drůbeží maso mělo být dokonale tepelně upraveno není jistě žádná novinka. Ale některé může překvapit, že není vhodné maso před použitím omývat. Bakterie sídlící na mase se díky kapkám vody rozprsknou po okolí kuchyňské linky. Stékající voda z masa kontaminuje cokoliv na co sáhnete. Bakterie se zlikvidují tepelnou úpravou, proto omytí masa opravdu ztrácí význam.
  4. Hygiena při zpracování (především drůbežího) masa je důležitým prvkem pro zachování zdraví celé domácnosti. Mít speciální prkénko na syrové maso by mělo být běžné. Je vhodné prkénko a pracovní plochy před omytím vydenzifikovat. Přece jen si nepomůžeme, když začneme prkénko omývat houbičkou, kterou myjeme všechno ostatní. Já osobně vždy před zpracováním drůběžího kuchyň dokonale uklidím, pak po zpracování vydezinfikuji jak prkénko a nůž, tak linku okolo a své ruce (někdo používá rukavice). Nechám působit, poté stírám papírovou utěrkou, opatrně vyhazuji do koše a vše důkladně omyji (a protože mě tento proces samozřejmě nebaví, preferuji nákup již nakrájeného masa na různé medailonky a plátky, čímž ušetřím spoustu času).
  5. Po vychladnutí uvařeného pokrmu přesuňte pokrm co nejdříve do lednice. Zabráníte (zejména v létě) růstu mikroorganismů uvnitř pokrmu. Riziková je zejména rýže, ve které se po pár hodinách tvoří toxické bakterie. Podobně není vhodné nechávat venku jakékoliv jiné přílohy, masa, polévky, zkrátka cokoliv. Ovšem v panice nezačněte dávat horké pokrmy hned do lednice, protože zvýšením teploty uvnitř může dojít ke kažení ostatních potravin. Počkejte proto chvíli, než pokrm se vychladí. Pokud vaříte na více dní, může vám pomoci rovnou porce nakrabičkovat.
  6. A v neposlední řadě dejte pozor na vejce. Zejména skořápky domácích vajec mohou být krásným zdrojem salmonely. Proč domácí vejce a ne kupovaná? Kupovaná nemají na kvalitu domácích, ale výhodou je, že se testují na případné patogeny, proto je tu nižší riziko nákazou. Před uchováním vejce rozhodně neomývejte, protože na povrchu se nachází slabá membrána, která zabraňuje proniknutí patogenů dovnitř vejce. Zároveň se mějte na pozoru s vejci, která jsou orosená (vlivem teplotních změn při skladování), protože může opět dojít k porušení membrány. Pokud potřebujete vejce očistit, použijte papírovou utěrku a pouze je otřete. Je vhodné opět po zpracování vajec vydezinfikovat ruce a plochy.

 

Dietní opatření při zažívacích obtížích

Když už se to stane, pojďme se podívat, jak si pomoci.

  1. Vždy postupujte, podle toho jak se cítíte vy. Pokud ještě váš stav neodpovídá tomu, zařazovat nové potraviny, určitě vyčkejte. Není vhodné někam spěchat, aby se nevytvořil dlouhodobý problém.
  2. Při akutních potížích (průjem, zvracení) je velkým rizikem dehydratace. Proto je vhodné popíjet pouze vodu, slabý černý nebo heřmánkový čaj. Ztráty tekutin bývají velké, proto zařaďte rehydratační roztok, který seženete v lékárně. Jedná se o nápoj, který obsahuje glukózu a sůl, které jsou důležité pro energii a udržení tekutin v organismu. Naopak cola není vhodná, protože nedodá ionty a může zvýšit osmózu a podpořit další průjmy.
  3. Určitě nic nekonzumujte v akutní fázi, dokud dochází ke zvracení. Dodržujte hladovku 1-2 dny. Můžete vyzkoušet pouze popíjet slabý vývar. Zařaďte probiotika.
  4. Poté začněte zařazovat dobře stravitelné sacharidy – BÍLÉ pečivo (je dobře vstřebatelné a nedráždí trávení jako celozrnné), suchary, piškoty, vařenou rýži. Vhodné je zařazení kvalitního masovo-kostního vývaru, který má hojivé účinky především pro střevo. Můžete přidat šlemové polévky (polévky s rozvařenou obilovinou, které uklidňují žaludek a střeva, např. polévka z uvařené nastrouhané kořenové zeleniny, vloček nebo rýže a soli, nepoužívejte tuk).
  5. Pokud se začíná vracet chuť k jídlu a obtíže začínají mizet, přidejte lehce stravitelné bílkoviny – např. vařený bílek, rozšlehané vejce do polévky, bez tuku připravené drůbeží maso (např. z vývaru).
  6. Pozor na mléčné výrobky, mohou podporovat vznik průjmů. Vhodnější může být přechodně použít bezlaktózové mléčné výrobky (při průjmech může být snížená tolerance laktózy i u normálně zdravých jedinců) a ideálně v zakysané podobně jako zdroj probiotik.
  7. Rozhodně se v této chvíli vyvarujte přidanému tuku. Omezte hrubou vlákninu
  8. Nezařazujte nadýmavou a těžce stravitelnou zeleninu a ovoce (cibule, česnek, papriky, okurky, rajčata, brokolice, květák, ředkve, hrušky, kiwi, aj.)
  9. Zvolte spíše vařenou kořenovou zeleninu, posléze cukety, dýně a jiné tykve, listové saláty. Z ovoce ze začátku spíše banán, později strouhané loupané jablko, meruňky, broskve, podle tolerance zkoušejte pomalu i jiné druhy ovoce.
  10. Asi po týdnu, až se budete cítit lépe, vraťte opatrně do jídelníčku tuk. Začněte s menším množstvím, ideálně ne tepelně zpracovaným (máslo na pečivo, olivový olej do hotové polévky, máslo na brambory, apod.). Vyvarujte se těžkým jídlům, kořeněným a pikantním. Pozor na těžké kombinace, tučné a luštěniny.
  11. Postupně rozšiřujte výběr potravin, podle toho, jestli se cítíte lépe. Pokud se stav zhorší, vždy se vraťte o krok zpět.
  12. Pokud se stav nelepší, navštivte lékaře. 
  13. Nebojte se zeptat na radu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

2024 © Denisa Lišková

2024 © Denisa Lišková