Už jste někdy vařili s černou čočkou belugou? Nebo raději sáhnete po osvědčených druzích jako červená nebo klasická zelená čočka? Černá čočka má velice lahodnou chuť, je drobná a nerozvaří se. Proto je výborná jako příloha nebo do salátů. Perfektně si rozumí s rybou, ale i takové ztracené vejce s tekutým žloutkem uvnitř ji bude moc slušet. Já tuto čočku připravila opravdu jednoduše, šmrnc dostala díky trošce bílého vína a čerstvému rozmarýnu.
Černá čočka beluga na víně
4 porce | příprava do 10 minut | vaření asi 30 minut
Suroviny
20 g řepkový olej
1 cibule
250-300 g černé čočky (klienti mají své gramáže v jídelníčku)
100 ml suchého bílého vína
sůl, pepř, větvička čerstvého rozmarýnu
1 balení mražené zeleniny (použila jsem Zámeckou od Nowaco)
1 lžička bílého vinného octa
K podávání
100-150 g libovolné ryby (použila jsem 100 g tresky) nebo 2 vejce (ztracené, na tvrdo, nesmažené volské oko)
1 lžička olivového oleje do hotového pokrmu na talíř
Postup
Na oleji osmahneme najemno nakrájenou cibuli. Jak zezlátne přidáme opláchnutou čočku. Krátce osmahneme a zalijeme bílým vínem. Víno necháme úplně vyvařit. Poté zalijeme vodou, na úroveň čočky, osolíme, opepříme a přidáme rozmarýn. Průběžně mícháme a sledujeme, zda je potřeba doplnit vodu. Aby čočka neztrácela barvu, vždy nechejte čočku, aby do sebe všechnu tekutinu nasála a pak přilévejte vodu podle potřeby. Vaří se tedy podobně jako rizoto.
Jakmile začíná být čočka na skus, přidáme mraženou zeleninu a necháme dovařit do měkka. Hlavně se ji nesnažte rozvařit, musí zůstat pevná. Na závěr dochutíme vinným octem.
Podáváme s upečenou rybou nebo vajíčkem, zakápnuté olivovým olejem.
TIP
Čočka zeleninu obarví, takže bude našedlá. Chuti to však neubírá 🙂