Znáte dorty red velvet? Krásně červený vláčný piškot a jemný mascarpone krém. Bohužel ta červená je dána umělým barvivem. Červené těsto se dá vytvořit i přírodně, a to přidáním červené řepy. Proto ne red velvet, ale beet velvet (beet = červená řepa). Na fotografiích bohužel muffiny vyšly hnědé, protože jsem použila více kakaa, než bylo nutné. Recept je tedy poupraven 🙂 . Důležité je ale to souznění chutí. Krém je z čerstvého sýra, citronové kůry a šťávy. Je svěží a díky muffinům dostanete tu správnou jarní náladu.
Beet velvet muffiny s citrónovým krémem
12 porcí | vaření řepy 30 minut | příprava 20 minut | pečení 15 – 20 minut
300 g červená řepa
3 ks vejce
100 g xylitol
200 g podmáslí nebo kefíru
50 g řepkový olej
250 g jemně mleté celozrnné mouky
jedlá soda, muškátový oříšek
lžíce kakaa
200 g čerstvého sýra (lučina, palouček, žervé)
30 – 50 g xylitolu
kůra z bio citronu
šťáva podle potřeby, tak aby nebyl krém příliš řídký (ani ne z půlky citronu)
Začneme uvařením řepy do měkka. Na to je potřeba chvíli čas a záleží, jak velké řepy máte. Případně doporučuji je rozpůlit nebo rozčtvrtit, ať je to rychlejší.
Jakmile bude řepa uvařená a vychladlá, oloupeme ji, nakrájíme na menší kousky a ponorným mixérem s trochou vody rozmixujeme na pyré. Celá vejce s xylitolem vyšleháme do pěny. Přimícháme pyré, olej, podmáslí a promícháme. Přidáme prosátou mouku s jedlou sodou, kakaem a muškátovým oříškem. Těsto rozdělíme do forem na muffiny a pečeme při 180 °C přibližně 15 – 20 minut.
Na krém použijeme moučkový xylitol. Ten si lze snadno vyrobit rozmixováním xylitolu na prášek. Čerstvý sýr rozmícháme s xylitolem, citronovou šťávou a kůrou z bio citronu. Podle potřeby můžeme naředit mlékem, ale opatrně, aby krém nebyl příliš řídký. Krém necháme vychladit.
Až budou muffiny vychladlé, nožem nebo škrabkou na brambory vytvoříme důlek uprostřed. Krém dáme do zdobícího sáčku a muffin jím naplníme a nahoře uděláme malou čepičku. Vrch můžeme posypat konopnými semínky nebo posypat strouhanou citronovou kůrou.
Na jeden kus vychází 950 KJ (226 kcal), 7 g bílkovin, 20 g sacharidů, 11 g tuku. Kdo chce ubrat energii z muffinů, doporučuji čerstvý sýr zaměnit za pevný nízkotučný nebo polotučný tvaroh 🙂